Китай прие закон, ограничаващ някои видове износ, за да защити националната си сигурност, и за да има възможност Пекин да отговори реципрочно на САЩ в контекста на засилващото се напрежение между двете световни сили в областта на търговията и технологиите, предаде Асошиейтед прес.

Законът, който ще се прилага за всички компании в Китай, е приет вчера от постоянния комитет на китайския парламент и ще влезе в сила на 1 декември.

Според закона Китай може да вземе "реципрочни мерки" спрямо страните или регионите, които злоупотребяват с контрола върху износа и застрашават китайския национален интерес и сигурност.

Контрол върху износа според закона ще се прилага към цивилна, военна и ядрена продукция, както и стоки, технологии и услуги, свързани с националната сигурност. Своевременно ще бъде публикуван списък с подлежащите на контрол стоки според закона.

Новият закон позволява на Пекин за вземе ответни мерки срещу САЩ, които през последните седмици се опитват да блокират китайските технологични компании, като телекомуникациония гигант Хуавей (Huawei), приложението ТикТок (TikTok) на Байденс (Bytedance), както и приложението Уичат (WeChat) на Тенсент (Tencent) с мотива, че представляват заплаха за националната сигурност.

Нарушителите на новия китайски закон, които застрашават националната сигурност, може да понесат наказателна отговорност. Нарушаването на закона, като например осъществяването на износ без разрешение, може да довeде до глоби от 5 милиона юана (746 500 долара) или до 20 пъти стойността на незаконната сделка.