Шистовата революция в САЩ води до широкообхватни последици в световната енергетика и икономика, а увеличаването на добива на шистов петрол и газ е недооценено. Това заяви на Световния икономически форум в Давос Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергията (МАЕ), съобщи ТАСС. 

Според Бирол на миналогодишното издание на форума е била представена неправилна оценка на растежа в производството на шистов петрол и газ в САЩ. Вместо очакваните 1,5 млн. барела дневно американският добив е достигнал 2,1 млн. барела. 

Нека през 2019 година още веднъж обърнем особено внимание на американския шистов петрол, тъй като според мен някои наблюдатели миналата година направиха неверни предположения и недооцениха растежа на шистовия петрол в САЩ, подчерта Бирол. 

Форумът в Давос е годишна среща на световния политически и бизнес елит. Освен политици и бизнесмени в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни дейци и ръководители на медии. 

Инвеститорите, събрали се на форума, не очакват икономическа криза. В центъра на обсъжданията са търговските войни, които могат да предизвикат забавяне на растежа на световната икономика, заяви президентът на Световната шахматна федерация - ФИДЕ (FIDE) и бивш вицепремиер на Русия Аркадий Дворкович. 

Основните рискове са свързани с търговските войни, с конфликтите. Това обаче са именно рискове, не е задължително те да се материализират, подчерта той.