Китай и САЩ постиг

наха търговско споразумение за временно примирие, пише китайското англоезично издание Global Times, цитирано от Фокус. 

 

Китай и САЩ постигнаха съгласие по текста на дългоочакваното търговско споразумение от първа фаза, според което Вашингтон пое ангажимент да отменя тарифите поетапно, а Пекин ще увеличи закупуването на американски продукти въз основа на пазарното търсене, съобщиха китайските представители, отбелязвайки първостепенна стъпка в решаването на 20-месечната търговска война, която повлия на икономическия растеж в целия свят.

Пазарът прие радушно новината като скъпоценна почивка за Китай и САЩ, чиито икономически отношения бяха сериозно увредени от продължителния спор. САЩ поеха ангажимент да отменят тарифите за китайския внос „на етапи“, като понижават тарифите вместо да ги увеличават, заяви китайското министерство на търговията.

В отговор на възстановяването на тарифите в САЩ, Китай ще помисли да не налага тарифи за повече от 3300 вида стоки в САЩ, включително авточасти и химикали от 15 декември, разкриха китайски служители. Китай също ще разшири вноса на селскостопански продукти от САЩ, включително соя, птици и свинско месо, за да запълни свободните работни места на вътрешния пазар в Китай.

Текстът на първата фаза на сделката включва девет глави, вариращи от права на интелектуална собственост, трансфер на технологии до валутен курс и селско стопанство. По-подробни условия и данни ще бъдат публикувани по-късно. Китайските икономисти оцениха сделката като "вълнуваща", тъй като бележи дългоочаквано облекчаване на икономическите отношения на двете страни.

"Това е избор на причина и решение на практически проблеми. Ако не разрешим проблемите, те ще навредят на двете страни", заяви Бай Мин, икономически експерт, близък до Министерството на търговията.

"САЩ показаха положително отношение, като намалиха част от тарифите. Те не показват достатъчно, но това е подобрение", каза той. Обемът на търговията, участващ в търговската война между Китай и САЩ, е безпрецедентно голям и е разбираемо, че САЩ трябва да премахнат тарифите поетапно, което би могло да включва евентуално отмяна на нови такси, които трябва да влязат в сила в неделя, каза Мей Синю, експерт, близък до китайското министерство на търговията.

Мей заяви пред Global Times в петък, че споразумението за текста на първата фаза на сделката не означава, че всички търговски въпроси могат да бъдат разрешени и всякакви „злополуки“ могат да се случат по време на прилагането.

"Китайското правителство трябва да бъде подготвено по всяко време да се справи с всякакви промени." Вей Джангу, бивш вицепремиер на Китай, нарече сделката "етапна победа" за Китай, не само заради включените условия, но и защото отразява промяна във философията на американските власти - отклонение от арогантността им, когато те инициираха търговската война. "Търговската война даде урок на САЩ.

Те най-накрая разбраха, че участието в продължителна търговска война няма да донесе полза за тях самите и че прекратяването й възможно най-бързо е най-добрият им вариант", каза той. Двете най-големи икономики в света бяха в състояние на ожесточена търговска битка от близо две години. И двете страни наложиха тарифи за стоки за милиарди долари. Вашингтон приложи три кръга от тарифи за китайския внос миналата година, а четвърти - през септември. Пекин въведе тарифи от 5-25 процента за американските продукти. Експерти казаха, че вярват, че Китай ще "направи това, което казва", тъй като вече прокарва някои от решенията, обхванати във фаза първа, с конкретни мерки.

Например, Китай увеличи закупуването на соя от САЩ, както и напредва графика си за финансово отваряне към САЩ, казаха те. Си Чиму, старши сътрудник в Института за икономически изследвания Sinosteel, заяви, че след като Китай и САЩ постигнат споразумение, първо ще бъде възстановен селскостопанският износ (от САЩ в Китай).

"Това би било лесната част (за двете страни), за да се постигне консенсус", каза той пред Global Times. Министерството на земеделието на САЩ разкри в сряда, че китайските купувачи са се съгласили да купят 585 хиляди тона соя в САЩ, най-голямата покупка от Китай от април насам. Бай Мин каза, че не е възможно двете страни да разрешат проблемите наведнъж. "Най-важното е сделката да бъде изпълнена след подписването й. (САЩ) не трябва да се отказват от обещанията си", отбеляза той. Въпреки споразумението, експертите са абсолютно оптимистични за дългосрочните отношения между двете страни, тъй като някои от техните основни търкания все още не са уредени.

„Първата фаза на сделката е временно помирение, а не пълно прекратяване на огъня между Китай и САЩ. Трудно е за двете страни да се върнат там, където са били, преди да избухне търговската война “, заяви пред Global Times Ван Джун, заместник-директор на отдела за информация в Китайския център за международни икономически обмени. По-конкретно, по-трънливата част от преговорите, като предизвикателствата на САЩ срещу китайските правителствени субсидии, не показват признаци на напредък досега, каза Уанг.

"Не мисля, че те могат да бъдат решени толкова лесно, колкото въпросите, обхванати от първата фаза," каза той. Експертите посочиха също, че политическият натиск, като заплахи за импийчмънт, пред които е изправен Тръмп, е една важна причина, която го тласка да уреди сделката с Китай, но отношението му може да се промени, ако тези политически условия се развият следващата година. "Все пак, като цяло, трябва да се стремим да уреждаме търканията, каквито и да са те, но също така да се подготвим за възможни обрати", каза Ван Джун.