Съединените щати са постигнали споразумение за условията по сключването на първи етап от принципно търговско споразумение с Китай. Това съобщи днес източник, запознат с хода на преговорите между двете страни, предаде Ройтерс и БТА.

Президентът Доналд Тръмп има среща със съветниците си по търговските въпроси. Преди нея постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър каза пред сенатори, че се очаква да бъдат направени съобщения за американските мита.

Американските преговарящи са предложили да бъдат намалени с 50 процента митата, наложени на китайски стоки за около 375 милиарда долара, казаха двама източници. Те са предложили и да се отменят временно митата върху стоки за 160 милиарда долара, които бе планирано да влязат в сила в неделя.

В същото време Китай приключи важна годишна икономическа среща, обещавайки да се отвори по-широко към чуждестранните инвеститори и да води по-предпазлива парична политика през 2020 година, предаде Франс прес.

Икономическата конференция на Комунистическата партия и правителството, продължила три дни при затворени врата в Пекин, послужи за преглед на досегашната политика и определяне на бъдещите политически цели.

Срещата, ръководена от китайския президент Си Цзинпин, завърши с окончателен доклад, публикуван от държавната агенция Синхуа. В документа се разглеждат основните задачи, които трябва да бъдат изпълнени от властите.

"Отварянето към чужбина трябва да продължи в още по-голям мащаб, в повече области и по-задълбочено", заявиха участниците във форума, призовавайки за намаляване на митата в световен план.

Тези обещания се повтарят почти всяка година в края на икономическата конференция, отбелязва АФП.

Тази година обаче те идват, в момент когато китайците и американците водят тежки преговори за предварително споразумение, което да сложи край на търговската война помежду им. Тя се изразява във взаимно налагане на допълнителни мита върху търговия за стотици милиарди долари годишно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп редовно призовава Пекин да отвори повече пазара си. Същото правят и търговските камари на ЕС и САЩ в Китай, чиито членове се оплакват от ограниченията, припомня АФП.