Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс".

Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,2 процента за третото тримесечие спрямо предходното.

Алтмайер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, уточни, че е насочил вниманието си върху намаляването на високите германски корпоративни данъци след орязването на налозите в САЩ, Великобритания и скоро във Франция.

Корпоративният данък в Германия сега е по-висок, отколкото в която и да е друга развита страна, каза той пред вестник "Велт ам зонтаг".

Това е недостатък и излага на риск работни места. По тази причина е необходимо намаляване на данъците в средносрочен план, допълни министърът.

Алтмайер предложи половината от повишението на приходите от данъци да се използва за финансиране на намаляването на данъците. Той допълни, че е задължително да се гарантира вноските за социално осигуряване да не нараснат над 40 процента от брутната заплата на работещите.

Алтмайер коментира през седмицата, че свиването на икономиката не е "катастрофално" , а ведомството му определи данните като временно явление, породено от това, че автомобилните компании имат затруднения да сертифицират навреме автомобилите си по-новия екологичен стандарт.

"Велт ам зонтаг" отбелязва, че Алтмайер се надява да използва умело притесненията, породени от икономическия спад за третото тримесечие, за да получи подкрепа за намаляването на данъците от финансовия министър Олаф Шолц, който е от Германската социалдемократическа партия.

Ръководителят на Института за икономическо развитие Ифо (Ifo) Клеменс Фюст каза, че германската управляваща коалиция е пропуснала възможностите през последните години да укрепи икономическия растеж.

Важно е да се откриват нови места в детските градини, но управляващите не трябва да правят такива инвестиции в момент когато не правят необходимите инфраструктурни инвестиции в жп линии или електропроводи, каза Фюст пред вестник "Велт ам зонтаг". Той също така критикува правителството за фрагментирания подход към дигитализацията и призова за усилия, насочени към укрепването на конкурентоспособността на германския автомобилен сектор, а не само да бъдат насочени усилия към опазване на околната среда.