Организирани престъпни групи са искали да измамят френските власти с милиони евро, предназначени за останалите без работа след карантината заради коронавируса работници, съобщиха днес френски прокурори, цитирани от Асошиейтед прес.

Франция разполага с изключително щедра схема за временна безработица, която субсидираше работните заплати, докато ресторантите, училищата и търговските обекти в страната бяха затворени за два месеца или повече с цел да се възпре разпространението на коронавируса.

Престъпниците са се възползвали от схемата, като са присвоили повече от два милиона евро от държавата, които не са стигнали до работниците, заяви в изявление канцеларията на парижката прокуратура. Властите засега са успели да замразят други шест милиона евро планирани плащания и да възстановят 421 000 евро, които вече са похарчени за несъществуващи работници, съобщиха прокурорите.

Парижката прокуратура сега води общонационално разследване на окачествяваната от нея като "измама в големи размери" и пране на пари от организирани престъпни групи, като по-специално се разследва възможна международна връзка в измамата.

Прокурори в южния град Тулуза и в град Лимож в Централна Франция първоначално започнали да разследват необичайно големия брой еднакви заявления от компании за средства от фонда за временна безработица. Разследващите установили, че кандидатите са използвали регистрации на компании, които не са кандидатствали за държавни субсидии за заплати, и са пренасочвали средствата към стотици сметки във френски банки, вместо към работници.

Франция изразходва милиони евро по програмата за временна безработица, която позволи работниците да запазят работните си места и бизнесът да не загине по време на карантината. Икономиката започна да се възстановява с отварянето на търговските обекти във Франция, но туризмът е в упадък и много компании се борят за оцеляване, а страната все още е изправена пред най-тежката рецесия от десетилетия.