Повишението на заплатите в еврозоната през новата година ще е значително и ще надвиши историческите референтни стойности, наваксвайки инфлацията, която нараства стремглаво от 2021 година. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикуван днес и цитиран от Франс прес.

"Увеличението на заплатите през идните тримесечия ще е значително в сравнение с историческите тенденции", потвърдиха авторите на статия, публикувана в месечния бюлетин на финансовата институция.

Този растеж ще отрази "известно наваксване на заплатите спрямо високите равнища на инфлацията, които се наблюдават от 2021 година", отбелязват те.

В еврозоната годишното повишение на потребителските цени най-вероятно се е забавило през декември под символичния праг от 10 на сто след година и половина на непрекъснат растеж.

Нарастването на цените спрямо заплатите води до това, че "реалните заплати са много по-ниски" отколкото през 2019 година преди пандемията от КОВИД-19, обясняват авторите.

През второто тримесечие на 2022 година реалният годишен темп на растеж на заплатите е бил отрицателен или -5,2 на сто в еврозоната, според статията на експертите от ЕЦБ.

Това може да накара синдикатите "да поискат по-значителни увеличения на заплатите при следващите преговорни цикли", най-вече в секторите с по-ниско заплащане, добавят авторите.

В Германия синдикатът в сферата на услугите "Ферди" (Verdi)сега настоява за повишение с 15 на сто на заплатите на около 160 000 служители на гиганта в куриерските услуги "Дойче пост" (Deutsche Post) и с 10,5 на сто за 2,5 милиона федерални и общински служители.

Предстоящите увеличения на заплатите ще отразят и доброто състояние на пазара на труда въпреки забавянето на икономиката, отбелязва ЕЦБ.

Очаква се брутните заплати в еврозоната да нараснат с 4,5 на сто през 2022 година и да се увеличат с 5,2 на сто тази година, сочат най-новите прогнози на ЕЦБ.

В интервю за в. "Монд", публикувано на 22 декември, вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че очаква "нормално" наваксване на инфлацията, но "за момента" изключва спирала "заплата - цени", което би било пагубно за постигане на целта на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто.

В краткосрочен план "натискът към понижаване" отново ще се отрази върху растежа на заплатите заради икономическото забавяне и несигурността на фона на войната в Украйна, заключават авторите на статията от ЕЦБ.