Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с 50 базисни пункта (0,50 процентни пункта), за да противодейства на рекордната инфлация. Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика. Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2,5 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 2 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,75 на сто. На миналото си заседание, проведено на 27 октомври, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ увеличиха лихвите със 75 базисни пункта, а през септември - също със 75 базисни пункта.

ЕЦБ извърши от юли насам безпрецедентно затягане на паричната си политика, повишавайки лихвата с общо 2 процентни пункта заради ръста на разходите за електроенергия вследствие на войната в Украйна. 

Инфлацията в еврозоната намаля през ноември до 10% спрямо 10,6% през преходния месец благодарение на успокоението при повишението на цените на електроенергията.

В сряда Американската централна банка (Фед) повиши основния си лихвен процент с половин пункт до диапазона от 4,25 процента до 4,5 процента, което е най-високото му ниво за последните 15 години. Макар и по-малък от предишните повишения с три четвърти пункта, този ход допълнително ще повиши разходите по много потребителски и бизнес кредити и риска от рецесия. Няколко централни банки в Европа също увеличиха лихвите.

Други сентрални банки в Европа също вдигнаха водещите лихви днес. 

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) повиши днес водещата си лихва от 3 процента до 3,5 процента въпреки отслабването на инфлацията миналия месец, давайки сигнал, че увеличаването на ставките може да продължи през идните месеци, предадоха световните агенции. Това все пак е забавяне на темпа на повишаване на показателя, след като той бе вдигнат с 0,75 процентни пункта през ноември, и отговаря на очакванията на анализаторите, уточнява ДПА.

Регулаторът повишава лихвите си на всяко заседание на комитета по парична политика от края на миналата година в опит да овладее инфлацията. "Силен" отговор сега е оправдан, тъй като през месеца условията на трудовия пазар са останали "затегнати". Освен това има сигнали, че инфлационният натиск може да се задържи по-дълго от доскоро предполаганото.

Повечето от деветимата членове на комитета на BoE възнамеряват да продължат да гласуват за вдигане на лихвите, ако икономиката като цяло продължи да се развива според очакванията, очертани на заседанието преди месец. Двама обаче са против с аргумента, че "реалната икономика остава слаба, като резултат от намаляващите реални доходи и по-строгия финансов контрол."

Националната статистическа служба на страната вчера оповести, че инфлацията е била 10,7 процента или малко под нивото, очаквано от експертите, както и под 41-годишния максимум, отчетен през октомври.

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) увеличи днес референтния си лихвен процент с 25 базисни пункта (0,25 на сто), до 2,75 на сто, и заяви, че вероятно ще предприеме още повишения на предстоящите си заседания, тъй като инфлацията остава над целевите нива.

"Лихвеният процент най-вероятно ще бъде допълнително повишен през първото тримесечие на идната година", посочват в изявление от банката, цитирани от Ройтерс.

Норвежката крона поскъпна до 10,43 крони за евро към 11:04 часа българско време, докато преди обявеното вдигане на лихвите бе на ниво от 10,44 крони за евро.

"Прогнозите за норвежката икономика са по-несигурни от нормалното, но ако икономиката се развие според очакванията, основният лихвен процент ще бъде около 3 на сто през следващата година", каза норвежкият гуверньор Ида Волден Бахе.

Основната инфлация в Норвегия изпревари най-новите прогнози на централната банка, като достигна 5,9 на сто през октомври на годишна основа, и се забави до 5,7 на сто през ноември, докато банката прогнозираше показателя да достигне 5 на сто през всеки от двата месеца. Банката, която цели основната инфлация от 2 на сто, днес повиши прогнозата си за показателя за догодина до 5,2 на сто.

Швейцарската национална банка (SNB) също увеличи днес референтния си лихвен процент за трети път тази година, като той достигна 1 на сто, предаде Си Ен Би Си.

Инфлацията в страната остава доста над целта на Швейцарската национална банка от 0-2 на сто, но е забележимо под растящите нива в съседните европейски страни. Нивото на инфлация в Швейцария остана стабилно на 3 на сто миналия месец на годишна база, след като спадна от тридесетгодишния връх от 3,5 на сто през август.

Увеличението на централната банка с 50 базисни пункта дойде, след като институцията неочаквано повиши лихвения си процент за първи път от 15 години през юни, като го повиши от -0,75 на сто на -0,25 на сто. След това навлезе в положителна територия с увеличение от 75 базисни пункта на 22 септември.