Щатският долар отслабва спрямо еврото, японската йена, британския аунд и повечето валути по време на търговията в понеделник, благодарение на новите сигнали за забавяне на инфлацията и на безработицата в Съединените щати, което увеличи надеждите на търговците, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще успее да спре цикъла на повишаване на основния лихвен процент по-рано от очакваното.

Статистическите данни за пазара на труда в САЩ, публикувани миналия петък, показаха стабилно нарастване на новите работни места в икономиката на САЩ през декември 2022 година до 223 хил. Безработицата в Щатите се понижи от 3.6% през ноември до 3.5% за декември, най-ниското ниво от 1969 г., сочи доклад на Министерството на труда, огласени в петък.

Последните данни за инфлацията в САЩ показаха, че потребителските цени през ноември се забавят до 7.1% спрямо 7.7% през октомври и 8.2% през септември, което накара много анализатори да прогнозират спад на инфлацията и през декември. 

Инфлацията се понижи в Германия, Франция, Италия и Испания, тъй като разходите за енергия са спаднали на фона на понижението на цените на природния газ. Въпреки това, като изключим енергията, инфлацията продължава да се задържа на рекордни нива. По този начин новите данни за индекса на потребителските цени е малко вероятно да променят пътя на паричната политика на ЕЦБ засега, като следващия месец се очаква ново увеличение на разходите по заемите, прогнозира Trading Economics.

Междувременно членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало наскоро каза, че ЕЦБ трябва да достигне крайната лихва до лятото и след това да я задържи на това ниво за продължителен период, за да укроти инфлацията.

Eврото поскъпна рязко спрямо долара с 0.40% до 1.0686 долара спрямо 1.0644 долара при затварянето на търтгоивята в предходната сесия миналия петък. Единната европейска валута се търгува близо до седеммесечния връх от 1.07 долара, достигнат на 30 декември, в резултат на последните данни за инфлацията в Еврозоната.

Цената на щатската валута спрямо яонската йена се понижи с 0.23% до 131.77 йени спрямо 132.08 йени в предишната търговия.

Паундът се повиши спрямо долара с 0.48% до 1.2150 долара от 1.2093 долара в петък, но инвеститорите са предпазливи в оценките си за перспективите на паричната политика за Федералния резерв и Банката на Англия (BoE).

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews