Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти, предупреди днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очакваме да повишаваме лихвите още", заяви Лагард пред участниците в Европейския банков конгрес във Франкфурт.

"В крайна сметка ще повишим лихвените проценти до нива, които своевременно ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел", каза президентът на ЕЦБ.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа инфлацията на нива от около 2 процента на годишна основа. Данните за октомври обаче показват, че инфлацията в еврозоната достига до 10,6 на сто на годишна база. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г., отбелязва Асошиейтед прес.

В Германия, най-голямата икономика в Европа, годишната инфлация достига 10,4 процента през октомври, припомня ДПА.

Повишаването на цените е стимулирано от високите цени на природния газ поради ограничаването на руските газови доставки от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19, отбелязва АП.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември.

"Лихвените проценти са и ще останат основният инструмент за коригиране на нашата парична политика", заяви Лагард.

Същевременно тя предупреди, че се увеличават рисковете от настъпване на рецесия въпреки някои положителни данни за брутния вътрешен продукт на отделни страни, които бяха огласени неотдавна и изненадаха редица анализатори.

Президентът на ЕЦБ предупреди правителствата на отделните страни да внимават при отделянето на средства в подкрепа на потребителите и бизнеса, засегнати от високите цени на енергията. Тя каза, че подобна финансова помощ трябва да бъде временна и да бъде насочена към хората, които най-много се нуждаят от нея. В противен случай увеличаването на парите в обращение може да стимулира потреблението, което да повиши още повече инфлацията. Освен това увеличените енергийни помощи ще намалят мотивацията на хората да пестят енергия, смята Лагард.

Тя отбеляза, че през последното десетилетие ЕЦБ е изкупила големи количества европейски държавни облигации в усилията си да стабилизира икономиката на еврозоната. Сега ЕЦБ трябва да продаде тези държавни облигации, за да "разтовари" счетоводния си баланс.

"През декември ще изложим основните принципи, от които се ръководим при намаляването на обема на облигации, които притежаваме", каза Лагард, визирайки следващото заседание на ЕЦБ на 15 декември.

Чрез изкупуването на държавните им облигации, централната банка на еврозоната "наля" огромни суми в тези страни. Сега започва да "ги изтегля", отбелязват анализатори.