Европейската комисия представи днес насоките за предстоящите преговори с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент преди началото на същинските преговори.

Барние потвърди, че ЕС цели занапред в търговията с британската страна да няма мита и квоти, стига британският внос да отговаря на европейските изисквания, сред които за опазването на околната среда и държавната помощ. По неговите думи, ако британската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на обществени поръчки в ЕС. Предлага се ЕС и Великобритания да си поделят квотите за улов на риба в граничните води.

Барние добави, че след 31 декември, когато Великобритания желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще подлежи на сертифициране. Всеки британски внос ще подлежи от следващата година на разрешение, затова и ще бъде проверяван, добави той.

ЕС желае да запази тесните си връзки с британската страна в областта на сигурността. Барние уточни, че Европейският съд трябва да остане арбитър при спорове между ЕС и Лондон. По неговите думи е необходимо двете страни да договорят начините за наблюдаване на спазването на постигнатите договорености за бъдещите отношения и да разполагат с възможност за едностранни действия, ако установят нарушение.

Великобритания се ангажира да не прави нелоялна конкуренция на Европейския съюз, от което се опасяват някои европейци след Брекзита, заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

"Няма да правим никаква нелоялна конкуренция, било търговска, икономическа или природозащитна", от което се опасява Брюксел, посочи Джонсън, представяйки визията си за бъдещите отношения на страната си с 27-те. Той се ангажира да бъдат преразглеждани към смекчаване европейските норми.

Джонсън обаче изтъкна, че Великобритания няма следва правилата на ЕС в замяна на свободна търговия.