България ще получи 15 млрд. евро от общата сума, която Европа отпуска на членките си за подпомагане на отслабените им икономики. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов.

"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките",каза пред bTV Караниколов.

Икономическият министър коментира и плановете за създаване на държавна петролна компания.

"Тя ще отговаря за данъчните складове, може да създаде търговско дружество - то ще е търговец по смисъла на закона и ще спазва всички правила, заяви Емил Караниколов и уточни, че тъй като държавата притежава няколко обекта с празни обеми, "ако дадем допълнителни мощности, ще допуснем и нови играчи на пазара".

"Така много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата. Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени - малки и големи. Те ще са на различни локации из страната", допълни икономическият министър.

По думите му на държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата, а цените на тези бензиностанции ще бъдат реални.

"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", добави Емил Караниколов.