Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос. Това каза пред журналисти в Садово президентът Румен Радев във връзка с разхлабените мерки срещу COVID-19. Той припомни, че отдавна е призовал за управляем план с ясни критерии за излизане от кризата и за разхлабване на мерките.

За пореден път Румен Радев разкритикува законодателни антикризисни инициативи на управляващите - този път за намаляването на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания.

Сложна и отговорна система, каквато е данъчната, не трябва да се подхожда "на парче" и без ясни идеи и разчети, каза президентът в отговор на журналистически въпрос за решението на правителството за намаляване на ДДС в туризма до 9%.

"Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления, необходими за образование, здравеопазване, сигурност, инфраструктура. Отдалечава ни всъщност от европейския модел, защото натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите", каза Румен Радев.

"Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки в тази посока, но като цялостен подход, а не "на парче", каза още президентът.

Във връзка с плановете на правителството за създаване на държавна петролна компания Радев изтъкна, че при липса на ясни убедителни разчети и замисъл идеята изглежда като авантюра, която подсказва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция.

"Странно е как държавата ще играе двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор", каза Румен Радев. Според него е необходимо да се каже ясно откъде ще дойдат огромните публични ресурси за реализирането на идеята.

"Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири - по-добре да не го правим", допълни Румен Радев и отбеляза, че посочената от правителството цел за намаляване цените на горивата е в контекста на предизборната ситуация.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се построят във всеки областен град учебни центрове за дигитални технологии и иновации, в които да се обучават българските деца.

"Нека да оборудваме тези центрове с последно поколение технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни специалисти, така че да може нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи. Да подготвим младите ни хора за предизвикателствата на дигиталното бъдеще, така че България да бъде конкурентоспособна нация", заяви Румен Радев. Той допълни, че една от основните функции на държавата е да инвестира в човешки ресурси.

Президентът изрази увереност, че изграждането на такива учебни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неясни условия, което може да "гарантира може би поредната далавера и ниска ефективност на услугите".

"Държавата трябва да насочи своето внимание към здравеопазване, образование, обществена сигурност", отбеляза държавният глава.

В пловдивската община Садово Румен Радев посети Института по растителни и генетични ресурси "Константин Малков", където разговаря с ръководството и се запозна с процеса по съхраняване на семена и с лабораториите.