Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

Предвижда се бъдещият общ бюджет да съдържа фонд от 500 млрд. евро за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19.

Предвижда се възстановителният фонд да действа две години - до края на 2022 г.

Комисията се очаква да предложи разпределение на средствата във фонда между заеми и безвъзмездни средства. Очаква се държавите в ЕС сами да определят кои от нуждите, възникнали заради пандемията, желаят да покрият с тези средства.

Особено важно е съчетанието между възстановяването и следването на зелените политики.

Очаква се предложението на ЕК да бъде обсъдено от Европейския съвет през юни. За одобрение ще бъде необходимо единодушие сред държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Предвижда се ЕК да внесе яснота по намерението си да тегли заем от международните капиталови пазари, за да осигури част от средствата в новия фонд. По неофициална информация се предвижда заемът да бъде връщан в продължение на три десетилетия.

Грантове и (или) заеми

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха идеята за възстановителен план на стойност 500 милиарда евро, който да предоставя грантове на европейските страни, най-тежко ударени от коронавирусната пандемия. Във фокуса на предложението е издаването на общи облигации, т.нар корона облигации.

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия (група, наречена "пресметливата" четворка) обаче се обявиха против грантовете и настояха помощта да е под формата на заеми.

Спешният фонд е за да стимулира възстановяването. Според нас това трябва да се изразява в заеми, без обединяване на дълговете, каза нидерландският премиер Марк Рюте.

По плана на ЕК превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто, предаде БНР. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. "пестелива четворка".

Фридрих Мерц, който е сред водещите канцидати за приемник на канцлера Ангела Меркел, предупреди, че ЕС трябва да внимава да не се превърне в "трансферен съюз", в който от по-богатите членки се иска да спасяват по-бедните си партньори.

Ще има ли помощ от Фонда и за България

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

На въпрос за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни, "първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет".

"Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект. България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд", отбеляза Вебер.