Експерти: Крайният потребител нищо не печели от намаленото ДДС за ресторантьорите
Когато се прави намаляване на данъчни ставки, се създават предпоставки за злоупотреби. Ще отстоява ли докрай позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството финансовият министър?
Когато се прави намаляване на ставки по ДДС, се създават предпоставки за злоупотреби и се усложнява администрирането на данъчната система. Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов. Той коментира, че по принцип ДДС се намалява на стоки и услуги, а не на цял бранш.
Извънредна обстановка
- Симеон Дянков: Намаляването на ДДС е мярка за подпомагане на богатите
- Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска
- МФ: Намаляването на ДДС за едни ще причини увеличение за други
- Намаляването на ДДС преодоля първото препятствие въпреки Горанов и Стоянова
- АИКБ приема временното намаляване на ДДС: хазната можела да го компенсира
"Не е ясно как с намаляването на тази ставка, която създава предпоставки за злоупотреби, ще се изсветли ресторантьорският сектор", изказа съмнение финансистът.
Според него в България данъчната структура е изградена така, че основната тежест от данъчните приходи пада върху косвените данъци, върху потреблението.
По думите му България е на втора място след Хърватия в ЕС по дял на данъците върху потреблението с 51,3% от всички данъци, събирани в държавния бюджет.
Войнов посочи, че целта на намаляването на ДДС би трябвало да е да се насърчи потреблението, т.е. хората с малки доходи да имат възможност да потребяват повече, но в случая това не е налице.
"Сега няколко пъти беше казано, че целта не е да се намалят цените в ресторантите. Хората от бранша заявиха също, че няма да свалят цените, а ще задържат някаква част от приходите за себе си и да могат да оперират повече", каза още Войнов.
Финансистът изказа подозрение, че това решение за 9% ДДС показва обещание към някакъв сектор, който е важен за нещо друго, примерно за подкрепа на предстоящи избори.
Икономистът проф. Боян Дуранкев заяви, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът от тази промяна.
"Сигурен съм, че и министърът на финансите Владислав Горанов и г-жа Менда Стоянова едва ли откриват някаква логика, защото въпросът е дали намаляването на ДДС ще докара повече клиенти в ресторантите и баровете, или не. Отговорът е "Не". Защото те не се нуждаят от повече клиенти, а клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това решение не решава нищо", обясни Дуранкев.
Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.
Според проф. Дуранкев намаленият ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.
"Очаквам бумерангов ефект - този, който предложи намаляването на ДДС, да бъде ударен от бумеранга. Финансовият министър натрупа негативи от загубите в хазарта - това е негова лична грешка. Сега се опитва да запише червена точка със събирането на приходите в бюджета. Първата положителна стъпка за него ще е да отстоява позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството", каза още професорът.