Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за ДДС, според които ставката за ресторантьорите и издателите на книги ще бъде намалена от 20% на 9%. Предложението, внесено от 21 депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти, бе подкрепено от 13 депутати.

Финансовият министър Владислав Горанов не присъстваше на заседанието. Не присъства и председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против диференциацията на ДДС.

По-рано днес Министерството на финансите заяви, че намаляването на ДДС за едни, ще трябва да бъде компенсирано с увеличаване за други (до 24%) или с вдигане на преки данъци. Наред с това от МФ представиха справка колко ще загуби хазната, ако се приемат всички искания за намаляване на ДДС - общо 1,763 млрд. лв.

Бяха предложени и други проекти - общо шест, за промени в закона. ДПС например иска намаляване на ДПС за детски стоки (за деца до 3 години). БСП пък иска намаляване на лекарствата по Здравна каса (лекарствени продукти, включително в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК). Но мина проектът на ГЕРБ и ОП, представен от Красимир Ципов.

Преди бюджетната правната комисия в парламента отхвърлила предложенията на Обединените патриоти и ГЕРБ за промените в Закона за ДДС. Както е известно освен намаляването на ставката на ДДС, в проектозакона влизат и текстове, които уреждат  издаването на ваучери в туризма.

Депутатът от НФСБ/ОП Валери Симеонов заяви, че вече се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов, защото "ГЕРБ са се отметнали от възможността за подпомагане на туризма с ваучери", цитира го БНР.

В текстовете, според Валери Симеонов, са останали единствено ваучерите за държавните служители, които ще могат да почиват в държавните бази, каза Симеонов.