Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци, ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска. Това коментира пред Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев, който оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса.

По думите му вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.

"От ДПС още миналата година правихме такива анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки, ДДС се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите - например в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика", заяви още депутатът от ДПС.

Той обясни, че още миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

"Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка - бизнесът на ресторантьорите и хотелите", коментира Цонев. Намаляването на ДДС за тях е решение на правителството, а ДПС се е присъединило към него.

Относно намаляването на ДДС за детските стоки, за което настояват от ДПС, Йордан Цонев обясни, че то ще е и като мярка за справяне с демографската криза.

"От ГЕРБ, а и Валери Симеонов обясниха, че БСП много политизират и ако председателят е от тях, ще бъдат изкривени фактите и ще се политизира работата на комисията. За мен е неудобно и нескромно да говоря защо са предпочели мен. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем кандидат, защото тази комисия трябва да се председателства от опозицията. Не сме съгласни с тезата на БСП и Корнелия Нинова, че те са единствената опозиция. Това, че те са креслива опозиция, нелогично креслива на момента, не ги прави единствена опозиция", каза Цонев.

Попитан за бъдеща евентуална коалиция с управляващите, той каза: "При тази ситуация, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент - каквото реши избирателят, каквото решат програмите."

Цонев посочи и интервю от четвъртък на председателя на ДПС Карадайъ, който смята, че кризата е изкарала на показ дефектите на това управление - основният е липсата на реформи. "От ДПС твърдим, че страната има нужда от много дълбоки реформи, в много сектори, включително в здравеопазването. Това може да стане с една програма, зад която да се състави мнозинство. А не мнозинство в парламента, което да прави компилация от програми", смята Цонев.