Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка, тъй като тя помага на богатите и не помага на туризма, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Той подчерта, че от опита на други страни се вижда, че при подобни мерки цената спада между 1/4 или 1/5. По думите му ако ставката у нас се намали с 11% ще означава, че потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв.

"Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат", допълни Дянков.

"Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите - при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече "Мярка за подпомагане на богатите", категоричен бе ексминистърът.

Според него аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса, не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците. Дянков смята, че собствениците единствено говорят за намаляване на ставката.

Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който е твърдо против. По този повод Данков каза, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори.

"Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега", каза икономистът.

По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Дянков смята, че трябва да се готвим за трудна година, а вероятно и за трудно начало на 2021 г.

"Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60:40, но в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес", категоричен беше Дянков.