Министрите на околната среда на страните от ЕС днес се споразумяха да придадат законово обвързваща сила на целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година. Единствено България е гласувала "въздържал се".

Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 година бе оставено за обсъждане от лидерите през декември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът за климатичните промени ще послужи като основа на европейския план за съкращаване на емисиите на парникови газове, който ще прекрои всички сектори, от транспорта до тежката промишленост, и ще изисква стотици милиарди евро годишни инвестиции.

Текстът ще уреди законодателно целта на ЕС да достигне нетни нулеви емисии до 2050 година и ще определи правилата за преглед на напредъка към постигане на целите за климата. През миналата седмица Европейският парламент гласува ново вдигане на целите за вредните емисии. В момента намерението на ЕС е до 2030 г. да ограничи с 60% изпусканите парникови газове в атмосферата.

Решението по политически най-чувствителната част от законопроекта - нова цел за намаляване на вредните емисиите до 2030 година - бе оставено на лидерите от ЕС, които трябва да гласуват единодушно на срещата си през декември.

Законът ще даде на Брюксел "правната възможност да действа, когато тези, които дават обещания, не ти изпълнят", коментира заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Климатична политика" Франс Тимерманс.

Какви са силите на България за намаление на емисиите

За България очакванията са да покрие целите от 40% намаление на вредните емисии до 2030 г. Това бе потвърдено от премиера Борисов на срещата на Европейския съвет през миналата седмица. "Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.


 Още по темата за новия Климатичен закон и как той ще засегне България, четете на 3е-news.net >>


По време на специална конференция за промените в ЕС и бъдещето на Зелената сделка, заместник-енергийният министър Жечо Станков потвърди, че е постижимо намалението на вредните емисии с 49%, но на общоевропейско ниво.