Владимир Путин отново критикува обявения от ЕС краен срок за пълен отказ от въглищата и другите въглеводороди в енергетиката до 2030 година.

"Не мисля, че ако всички искат да са конкурентоспособни е реалистично да се откажат от въглеводородите в краткосрочен план. Като близка перспектива аз смятам, че ще са необходими няколко десетилетия - 30-40-50 години в бъдеще. Просто не е реалистично."

Това е казал руският президент по време на пленарната сесия на дискусионния клуб "Валдай" на тема "Уроците от пандемията и новият дневен ред: как да превърнем световната криза във възможност за света", цитиран от президентския сайт kremlin.ru.

"Затова, когато чуваме за европейските нововъведения за въглеводородите, аз не зная на каква основа се правят предложения, изводи, взимат се решения. На основата на вътрешнополитическа борба? А после следват някакви решения за ограничаване в сектора на международната търговия и сътрудничество. Смятам, че от това няма да последва нищо добро. Тук не трябва да се поставят ограничения, а общи действия и стремеж за постигане на общи цели. Вече работихме в рамките на споразумението от Киото, изпълнихме всичко. Ние сме активни участници в Парижкото споразумение и имаме намерение да направим всичко. Не се затваряме, напротив, смятаме, че това е проблем", е добавил руският президент.

Пред участниците във форума той е обяснил, че Русия работи над алтернативните видове източници на енергия. "Това, че сме една от най-богатите страни на въглеводороди, на нефт и газ съвсем не означава, че не трябва да мислим за бъдещето. Работим по слънчевата енергия, по водородната енергия", подчертава Владимир Путин.

Какво още е казал Путин - можете да прочетете в 3е-news.net >>

Възможно е тази критика да е свързана и с намерението на ЕС да въведе въглероден данък, който според изследване на The Boston Consulting Group (BCG) може да струва на руските износители до 4.8 млрд. долара, а в някои сектори руските компании може да загубят от дела си на пазара на ЕС.

Неотдавна Агенция "Новости" припомни, че 42% от целия руски износ се пада на страните от ЕС. Русия заема второ място след Китай по обем на въглероден експорт в ЕС: около 150-200 млн. тона годишно за всички стоки и услуги, според данните на ОИСР.