Една част от стачкуващите шофьори на камиони-цистерни в Португалия възстановиха днес доставките на гориво, но синдикатът, който представлява по-голяма част от стачниците, обяви, че е решил да продължи протеста, който доведе до недостиг на гориво от началото на седмицата, предаде Франс прес и БТА.


Независимият синдикат на превозвачите на стоки (SIMM), един от двата синдиката, които предизвикаха стачката, реши да я прекрати, за да започне преговори с Националното сдружение на ръководителите на компаниите за превоз от сектора (ANTRAM).

"150 стачкуващи шофьори ще възобновят работа", каза пред медиите късно снощи говорителят на синдиката Анаклето Родригеш. "Стигнахме до заключението, че тази стачка няма да доведе до желаните резултати", добави той.

Независимият синдикат на превозвачите на стоки представлява около 1200 работници и 150 от общо 800 шофьори на камиони-цистерни.

Другият синдикат, който обяви стачката - Националния синдикат на превозвачите на опасни материали (SNMMP), отказа да я прекрати.

"Ще продължим стачката, докато националното движение на ръководителите отказва да преговаря с нашия синдикат", заяви пред медиите председателят на синдиката Франсишку Сау Бенту.

Националното сдружение на ръководителите на компаниите за превоз от сектора отказва да преговаря, докато не бъдат преустановени стачните действия.

Стачкуващите искат увеличение на заплатите за следващите години и предоставянето на специален статут за шофьорите поради рисковете, на които са изложени.

Това социално движение доведе до недостиг на гориво и принуди португалското правителство да върне принудително шофьорите на работа, за да осигури минимално снабдяване,

Тази сутрин, на петия ден от стачката, близо една четвърт от около 3000 бензиностанции в страната бяха изчерпали напълно или частично горивото, с което разполагат. Това се посочва в информацията на сайт, който събира информация, предоставена от потребителите.