Под заплахата от безсрочна стачка на превозвачите на гориво от понеделник, португалското правителство и редица шофьори взеха предпазни мерки още тази седмица, за да посрещнат евентуалния недостиг в разгара на лятото, съобщи Франс прес, на която се позова БТА.

Изпатило си от предишната стачка на Великден, социалистическото правителство в Лисабон обяви превантивно в сряда вечерта "кризисна енергийна ситуация", ако стачката наистина започне на 12 август и не бъде постигнато споразумение между работодателите и шофьорите на камиони.

Правителството постанови, че превозвачите трябва да осигурят на всички потребители минимално обслужване от поне 50 процента от доставките на гориво. Компаниите за обществен транспорт и доставчиците на хранителни стоки, вода, енергия, както и телекомуникационните оператори трябва да бъдат снабдени със 75 процента от необходимото гориво.

Аварийните служби, летищата и полицейските сили трябва да получат изцяло доставките си на гориво, както и мрежа от 386 бензиностанции, определена от правителството. Петдесет от тези бензиностанции са предназначени изцяло за превозни средства с приоритет като линейки, пожарни, полицейски автомобили и други.

Властите са решили също така да мобилизират 500 военни и полицаи, които биха могли да карат камионите цистерни, ако не бъде осигурено минимално обслужване.

Много водачи в Португалия са се втурнали към бензиностанциите, за да напълнят резервоарите преди да потеглят за или да се върнат от отпуск преди началото на седмицата, през която се отбелязва празникът Успение Богородично на 15 август.

Шофьорите на тежкотоварни камиони, водени от синдикат, основан през ноември 2018 година и независим от големите конфедерации в страната, прекратиха великденската си стачка, след като се споразумяха за исканото от тях увеличение на заплатите.

Тогава те се договориха за заплата от 1400 евро - с включени бонуси - от януари 2020 година, но сега искат работодателите им да се ангажират с нови увеличения през 2021 и 2022 година.