Британският премиер Борис Джонсън подписа днес споразумението за свободна търговия, сключено с Европейския съюз за определяне на отношенията им след техния историческия разрив, който трябва да влезе в сила в утре в 23:00 часа по Гринуич, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Брекзит сделката, подписана на Даунинг стрийт пред камерите, ще отбележи "началото на прекрасни отношения между Великобритания и нашите приятели и партньори от Европейския съюз", заяви Джонсън в ефира на телевизия Стай нюз.

Търговската сделка беше обявена на 24 декември и определя условията на новите отношения на Великобритания с ЕС след развода им, който беше факт в края на януари тази година.

"Прочетох ли я? Отговорът е да", каза Джонсън след като сложи подпис върху документа от 1246 страници, подписан от шефовете на ЕС след пренасянето на документа от Брюксел до Лондон.

Той приветства "едно отлично споразумение за нашата страна".

"С подписването на тази сделка ние изпълняваме суверенното желание на британците да живеят според собствените си закони, направени от избрания от тях парламент", написа той Туитър, след като сложи своя подпис върху документа от 1246 страници.

Снимка: AP/БТА

Преди това Борис Джонсън заяви пред парламента, че сделката ще позволи на Обединеното кралство да запази суверенитета си след Брекзит и "да търгува и да си сътрудничи с единния блок при възможно най-близките условия".

Снимка: AP/БТА

Британската Камара на общините гласува категорично в подкрепа на търговската сделка с ЕС, проправяйки път за организиран "развод" с Общността, с който най-после ще завърши дългогодишното пътуване на Великобритания към Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Само ден преди крайния срок депутатите дадоха съгласието си с 521 гласа "за" и 73 "против" за споразумението, сключено между правителството на Великобритания и ЕС миналата седмица. То ще стане британски закон, след като по-късно днес мине през Камарата на лордовете и получи официално кралско одобрение от кралица Елизабет Втора.

Великобритания напусна ЕС преди близо година, но остана в икономическата зона на блока чрез преходен период, който приключва утре в полунощ брюкселско време или 23:00 ч. лондонското време, припомня АП.

Снимка: AP/БТА

На 1 януари Великобритания ще постави началото на новите си и по-дистанцирани отношения с Европейския съюз след близо пет десетилетия на тясна икономическа, културна и обществена интеграция. Това ще е най-сериозната промяна за икономиката и народа на Великобритания от Втората световна война насетне, като промяната със сигурност ще е по-голяма от тази при присъединяването на страната към Европейската икономическа общност през 1973 г.

"Това ще е доста по-голям шок за нашата икономическа система и ще се случи веднага. Изведнъж в началото на януари се събуждате в един нов свят", казва Ананд Менон, директор на мозъчния тръст "Великобритания в една променяща се Европа" и преподавател по европейска политика и международни отношения в Кралския колеж в Лондон.

Въпреки че пандемията от коронавируса доведе до намаляване на броя на хората, които пътуват между Великобритания и ЕС, краят на свободата на движение от 1 януари ще бъде най-осезаемата последица на Брекзит. За мнозина в ЕС свободата за пътуване, учене и пребиваване в която и да е от 27-те страни членки е сред най-привлекателните страни на европейската интеграция.

Краят на свободата на движението ще има сериозно въздействие върху наема на работна сила на трудовия пазар и от двете страни.

Току-що дипломирал се британски гражданин, който е на ваканция на гръцките острови, например, няма да може да обикаля плажа и да търси почасова работа, ако не разполага с необходимата виза. Същото важи за европейските граждани, които пристигат във Великобритания. Те няма да могат да се явят в магазин за сандвичи като Pret a Manger и да потърсят работа, ако не разполагат с необходимите документи,

За по-големите компании също ще е доста по-трудно и по-скъпо да наемат хора от другата страна. Сделката предвижда възможност предприемачите и пътуващите по работа да могат да правят краткотрайни пътувания без визи