Откриването на газопровода Балкански поток (продължение на Турски поток на територията на Сърбия) ще се състои на 1 януари, а не днес, както беше планирано по-рано, предаде ТАСС.

Сръбската агенция Танюг съобщи, че президентът Александър Вучич ще открие газопровода на 1 януари в 6.00 часа местно време (7.00 българско) край град Жабал. Агенцията не посочва причините за отлагане на откриването.

По-рано сръбският президент заяви, че Балкански поток е запълнен с газ, а официалното му откриване ще се състои на 30 декември. Преди това на пресконференция след среща с руския външен министър Сергей Лавров Вучич каза, че Сърбия ще пусне газ по Балкански поток на 29 или 30 декември.

Коментирайки възможни санкции на САЩ заради покупката на руски газ, Вучич се изказа срещу "рекета във външната политика" и отбеляза, че никой не може да забранява на Сърбия да прокарва газопровод на своя територия и да купува по-евтино гориво.

Минаващият през територията на Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. Турски поток, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария. Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектната му мощност - 13,9 милиарда кубични метра газ годишно.

Трасето у нас минава през Провадия, Плевен и Кула. Политическите реакции за този голям енергиен проект са полярни в целия свят.

Според управляващите у нас с "Балкански поток" България ще запази и надгради своето място на газовата карта на Европа.

До него се стигна след прекратяването на проекта "Южен поток", след като Европейската комисия обяви, че не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ.

"Смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект", заяви тогава руският президент Владимир Путин.

Така пътят на тръбите мина през Турция, а кранчето на "Турски поток" беше завъртяно символично на 8 януари тази година. Борисов използва случая да увери руския президент в напредъка на строителството към Сърбия. България и Сърбия решават името на газопровода да е "Балкански поток".

Същевременно Съединените щати обявиха, че разглеждат трасето като геостратегически проект на Русия и инструмент за влияние в региона.