През юни бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал средно с 21 стотинки за литър (6,60 процента) с тенденция за повишаване. Това показват данните на платформата "Фуело" (Fuelo), цитирани от БТА.

Ако на 1 юни бензин A95 се е продавал за 3,18 лева за литър, то днес, 1 юли, средната му цена вече е 3,39 лева за литър. Цените по различните вериги бензиностанции варират между 3,21 лева и 3,55 лева за литър. За последните 3 месеца бензинът е поскъпнал с 45 ст. за литър (15,31 на сто), а за последните 6 месеца с 98 стотинки за литър (40,66 на сто), посочват от Fuelo.

Средната стойност на дизела за предишния месец се е повишила с 28 стотинки за литър (8,54 на сто) - също с тенденция на поскъпване. На 1 юни този вид гориво се е търгувало за 3,28 лева за литър, докато днес цената е средно 3,56 лева за литър, сочат още данните на Fuelo. Според информацията в сайта на платформата дизелът на различните бензиностанции се продава между 3,34 лева за литър и 3,66 лева за литър. За последните 3 месеца дизелът е поскъпнал с 53 стотинки за литър (17,49 на сто), докато за последните 6 месеца повишението е с 1,09 лв./л (44,13 на сто).

За разглеждания едномесечен период се отчита поевтиняване при пропан бутана с 0,03 процента - 1,58 лева за литър на 1 юни, 1,55 лева за литър на 1 юли. Цените в отделните бензиностанции в страната днес варират между 1,36 лева за литър до 1,75 лева за литър. За последните 3 месеца цената на пропан бутана се е понижила с 4 стотинки за литър (минус 2,52 процента), но за за последните 6 месеца е поскъпнал с 15 стотинки (10,71 на сто).

За последния месец цената на метана се е понижила средно с 12 стотинки за килограм (минус 3,30 на сто), но с тенденция на поскъпване, показват още данните на Fuelo. На 1 юни метанът е струвал по бензиностанциите в страната 3,64 лева за килограм, а днес средно се продава за 3,52 лева за килограм. В платформата се посочва, че днес в България метанът се продава на цени от 2,96 до 4,50 лева за килограм. За последните 3 месеца метанът е поскъпнал с 62 стотинки за килограм (21,38 процента), а за последните 6 месеца поскъпването е с 98 стотинки за килограм (38,58 на сто).

При актуализирания държавен бюджет на второ четене депутатите в пленарната зала решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември тази година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

По 25 ст. отстъпка за литър гориво от юли

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията, записа парламентът. Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване. Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон. Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, посочено в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник, съобщиха от асоциацията вчера. От там допълниха, че ще се съобразят със законоустановената процедура.

Според правителствените разчети програмата е на стойност 150 милиона лева.

По време на обсъждането и гласуването на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. на второ четене в ресорната комисия депутатът от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев коментира пред БТА, че по принцип мярката трябва да се прилага за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г., но според него няма как да важи за целия период от време, а само докато се изхарчат тези 150 млн. лева. Той прогнозира, че тези пари ще свършат за месец - месец и половина.

Всички ли бензиностанции ще дават отстъпката?

Мярката за държавната помощ за бензина не е задължителна и всеки търговец преценява дали да я предлага, коментира собственикът на бензиностанция Димитър Хаджидимитров пред bTV.

Помощта трябваше да влезе в сила от 1 юли, но заради забавянето на държавния бюджет, пускането ѝ в сила се отлага с няколко дни.

Според Хаджидимитров това ще стане до 2-3 дни след публикуването на инструкциите от НАП.

"Ще трябва време да се обучи персонала", смята Хаджидимитров.

Според него при използването на държавната помощ, големите вериги за зареждане на гориво вероятно няма да ползват и втора отстъпка от членските карти на клиентите.

"В един фискален бон може да се въведе само един вид отстъпка. Никой от колегите няма да си усложнява живота да връзва два вида отстъпки", каза Хаджидимитров.

Той прогнозира, че бензиностанциите в по-малките населени места няма да могат да дават отстъпката поради финансови причини.