Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи по Нова зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Във вторник, 10 май, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че идната седмица ще бъде представен антиинфлационен план с мерки за подкрепа на бизнеса и физическите лица на стойност 1,5 млрд. лева - 2 млрд. лева. Той не даде подробности, защото предстоят още политически консултации и съгласувания.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, зам.-министър Данаилов отговори: "50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец". По думите на зам.-министъра схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Във връзка с възможното отпадане на акциза за електроенергията, метана и природния газ, Данаилов отбеляза, че "когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК". "Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца."

Данаилов коментира и договорените между премиера Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ за България - на цени, по-ниски от тези на "Газпром". "Работата по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период", каза зам.-министърът. Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката.

"В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на "Газпром", защото тя е доста висока", изтъкна Данаилов. И добави: "Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ".

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: "По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен". Неотдавна двамата лидери договориха месечни доставки от по 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ от САЩ за Европа.

Следим разликата между цените на едро и на дребно, и при някои бензиностанции се виждат сериозни отклонения, каза също Асен Василев. Той добави, че вече няколко пъти са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за тези разлики в цените, но контролът зависи от тях. Цените на горивата в България остават едни от най-ниските в Европа; цените на едро са по-ниски, защото купуваме нефт от Русия, който е по-евтин, добави министърът. Василев подчерта, че цената на дребно "вече не е наша компетентност, а на КЗК". В отговорите си на въпроси на депутати от бюджетната комисия Василев обяви, че съвместни екипи на НАП и на Агенция "Митници" наблюдават складовете за горива.