Най-голямата петролна и газова компания в Унгария MOL въведе ограничение за продажбата на дребно на бензин на фиксирана цена от 50 литра на човек на ден. Това съобщи официалният представител на компанията Пирошка Бакос, пише порталът Telex.hu, цитиран от Газета.ру.

Тя подчерта, че при превишаване на ограничението от 50 литра на ден собствениците на автомобили ще плащат по "пазарни цени". Преди това ограничението беше 100 литра на човек на ден.

Мярката не се отнася за товарни автомобили и селскостопанска техника.

Миналата седмица унгарските власти продължиха до 1 октомври ограниченията за цените на някои храни и горива. Литър бензин беше фиксиран на 480 форинта (1,20 евро).

През февруари т.г. Унгария въведе регулаторен режим за цените на редица хранителни продукти - брашно, захар, мляко, свинско месо. Цените на бензина се регулират от ноември 2021 г.

В края на месец май бензиностанциите в Унгария въведоха ограничения за бензина - там вече ще могат да зареждат само собственици на автомобили с унгарска регистрация. Решението беше обяснено с факта, че в страната започнала да процъфтява "бензиновият туризъм, който застрашава непрекъснатите доставки".