Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди въведените наскоро по-високи цени на бензина в Унгария за чужденците, включително за гражданите на другите страни от ЕС, предаде ДПА.

"Унгария не трябва да дискриминира гражданите на другите страни от ЕС", каза той пред хърватските медии в кулоарите на днешната среща на върха на Евросъюза в Брюксел. Ако чужденците от ЕС трябва да плащат по унгарските бензиностанции по-скъпо от местните граждани, това е "явно нарушение на европейското право", добави той.

В петък унгарският министър-председател Виктор Орбан излезе с постановление, обвързващо цената на бензина с това къде е регистриран съответният автомобил.

Колите с унгарски номера ще продължат да зареждат бензин А95 и дизел на официалната цена от 480 форинта (1,30 долара).

Собствениците на коли с чужди регистрационни табели ще трябва да плащат на пазарни цени, които са с между 40 и 60 процента над официалните.

Орбан обоснова новата разпоредба с нуждата да бъде спрян така нареченият бензинов туризъм. Водачи от пограничните райони на съседните държави членки на ЕС Австрия и Словакия масово се стичаха към Унгария с колите си, за да заредят там, тъй като местната официална цена на бензина е значително по-ниска от тази в страните им.

Орбан обяви фиксираната ниска цена през ноември. Засега тя ще остане в сила до 1 юли.