Американската икономика е създала рекордните за един месец (юни) 4,8 милиона работни места през юни, предаде Франс прес. През май новосъздадените работни места бяха 2,699 милиона, уточнява Ройтерс.

Предварителните очаквания бяха данните да покажат 3 милиона новосъздадени работни места.

Безработицата е спаднала повече от очакваното до 11,1 на сто спрямо 13,3 на сто през май, докато анализаторите очакваха равнище от 12,6 на сто. Показателят обаче е далеч над историческия минимум от преди пандемията от 3,5 на сто през февруари.

Новите позиции са открити благодарение на смекчаването на мерките срещу коронавируса - отваряне на магазини, барове и ресторанти, съобщи министерството на труда.

В същото време броят на молбите за помощи при безработица миналата седмица се е увеличил повече от прогнозираното, с 1,427 милиона спрямо очакваните от анализаторите 1,355 милиона. Предходната седмица молбите бяха 1,482 милиона.

Проучване на компанията за подбор на персонал Ай Ди Пи (ADP), резултатите от което бяха разгласени вчера, показа, че компаниите в САЩ са създали близо 2,4 милиона работни места през юни.

Най-голямо увеличаване на работните места отчитат малките компании - 937 000.

По сектори най-много нови служители са наели строителните фирми, ресторанти, хотели и търговци на дребно.

Въпреки това според данните на Ей Ди Пи в американската икономика работните места все още са с 14,3 милиона по-малко, отколкото през февруари, преди избухването на епидемията от Ковид-19.

Икономиката все още е под натиск заради пандемията. Новото увеличаване на случаите в няколко южни и западни щата наложиха възобновяване на ограничителни мерки и затваряне на барове и други бизнеси. Възможно е това да забави наемането на работна ръка през идните месеци, допълва АП.

Данните на Ей Ди Пи не включват работните места в държавния сектор и често се разминават с официалните, припомня АП.