Съединените щати обмислят въвеждане на мита за внос на стойност 3,1 милиарда долара от Великобритания, Франция, Испания и Германия, съобщи Блумбърг нюз, цитирана от ТАСС. В информацията е цитирано съобщение на кабинета на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Според съобщението американските власти възнамеряват да въведат мита за европейски продукти като маслини, бира, джин, товарни автомобили, а също така искат да увеличат митата за някои категории стоки сред които самолети, сирена и йогурт.

В средата на март САЩ увеличиха митата за самолети от ЕС от 10 на 15 процента.

Според Блумбърг новите мита могат да засегнат френските модни къщи Живанши (Givenchy) и Ермес (Hermes), както и групата Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy). Митата за бирата и джина съществено ще повишат стойността на тези алкохолни напитки в САЩ, което ще се отрази негативно на британските и германските производители.

Планът за въвеждане на нови мита е свързан със спора между САЩ и ЕС за субсидирането на авиокомпаниите Боинг (Boeing) и Еърбъс (Airbus). Арбитражът на Световната търговска организация (СТО) разреши в началото на октомври 2019 година на Вашингтон да въведе мита за ЕС на стойност близо 7,5 милиарда долара, тъй като Брюксел не е изпълнил приетото по-рано решение на организацията за субсидирането на Еърбъс.

САЩ продължават в момента преговорите с ЕС за търговско споразумение. Вашингтон заплашва да въведе мита и за европейските автомобили, ако не е съгласен с проектодокумента.