Калифорния, локомотивът на американската икономика, беше тежко засегната от пандемията от коронавирус - рекордна безработица, затворени туристически обекти и снимачни площадки, прогнозиран огромен дефицит.

Експертите обаче прогнозират, че щатът ще възобнови активността на икономиката си и ще продължи да дърпа растежа на САЩ, както го е правил в миналото, информира Франс прес.

Преди да бъде ударен от коронавируса, този американски щат с 40 милиона жители се развиваше през годините по-бързо от останалата част от страната благодарение на динамичната си и диверсифицирана икономика.

Наложената в края на март карантина обаче промени всичко, затваряйки офиси, магазини, ресторанти, плажове и атракционни паркове. Безработицата, която почти не съществуваше преди, скочи до 24 процента - равнище, почти достигащо нивото след Голямата депресия от 1929 година.

За сравнение, равнището на безработицата за целите САЩ през април беше 14,7 процента.

В началото на годината Калифорния залагаше на бюджет с голям излишък, но сега губернаторът на щата Гевин Нюсъм беше принуден да преразгледа към понижение поставените цели въпреки вече отпуснатите федерални помощи. Сега той очаква дефицит от 54 милиарда долара въпреки орязването на бюджета за образование, здравеопазване, социални помощи и инфраструктура.

Властите дадоха зелена светлина за възобновяването на някои икономически дейности, засягащо към днешна дата около 70 процента от компаниите, според Нюсъм.

Здравната криза обаче все още не е отминала и потребителите, много от които загубиха работата си, не бързат да правят поръчки в автокъщите, ресторантите или малките магазини.

С брутен вътрешен продукт (БВП) от над 3 трилиона долара Калифорния би била петата световна икономика в света, нареждайки се пред Великобритания и Франция. Западният американски щат сам осигурява 14,5 процента от общия БВП на САЩ.

Сред основните икономически козове на Калифорния са Силициевата долина с нейните технологични гиганти, както и кинематографската индустрия на Холивуд, която генерира милиарди приходи всяка година.

Калифорния развива също така и силна пристанищна и промишлена дейност, а земеделските й райони са сред най-продуктивните в света.