Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри план на стойност 1,5 трлн. долара за възстановяване на остарели инфраструктурни съоръжения, информира Асошейтед прес. Планират се ремонти на пътища и мостове, модернизиране на транзитни системи, разширяване на междущатските жп линии, както и разширяване на пристанища и канали, предава БТА.

Законопроектът предвижда също така над 100 млрд. долара за разширяване на интернет достъпа за селските райони и общностите с ниски доходи, както и 25 млрд. д. за модернизиране на инфраструктурата и дейността на пощенските служби, включително създаване на автопарк от електромобили.

Сега планът отива в контролирания от републиканците Сенат, където подобен макар и много по-малък по обем пакет се бави от близо година. Към момента не е насрочен дебат по законопроекта, по който републиканци и демократи имат срещуположни позиции и силни противоречия, и не изглежда да предстои такъв, отбелязва АП.

Президентът Доналд Тръмп многократно е изразявал подкрепа за инфраструктурни проекти и в предизборната си кампания от 2016 г. обеща да похарчи поне 1 трлн. долара за подобряване на националната инфраструктура. Засега обаче на законодателно ниво тези усилия остават безрезултатни, а Белият дом заплаши с вето законопроекта, одобрен снощи от Камарата на представителите, заради отделни негови части.

Камарата одобри снощи и удължаване до 8 август на програмата за подпомагане на малките компании, пострадали заради пандемията от коронавирус, информира ТАСС.

Мярката вече бе приета от Сената и сега предстои да бъде подписана от държавния глава.

От общо 660 млрд. долара, отпуснати по-рано в помощ на бизнеса, са останали 130 млрд. долара, съобщава в. "Хил".

Законодателите са решили да удължат програмата вместо да преразпределят средствата отчасти и заради възобновяването на карантинните мерки в някои щати на фона на увеличаването на случаите на Ковид-19.

В края на март Тръмп подписа закон за стимулиране на икономиката чрез мерки на обща стойност 2 трлн. долара, насочени към преодоляване на последиците от пандемията.

Около 350 млрд. д. бяха предвидени за кредити за малкия бизнес, които са безвъзмездни, ако парите се използват за изплащане на заплати, лихви по ипотеки или наеми. Сумата бе изчерпана на 16 април и десетина дни по-късно Тръмп подписа нов пакет мерки за близо 500 млрд. долара.