Има около 72 хиляди подадени заявления за безработица от началото на извънредното положение. Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева. Тя поясни, че 12 хиляди са намерили работа, а 60 хиляди търсят.

За новата еднократна помощ за семейства в неплатен отпуск от 375 лева социалният министър обясни, че едва ли държавата ще успее да помогне на всички, но трябва да е справедливо подпомагането. Тя отбеляза и че е дадена възможност на работещи родители да получат помощ.

Иначе вдовици и самотни родители, които нямат възможности, могат да кандидатстват по общия ред за тази помощ, каза още социалният министър.

До края на годината може да има 2 процента увеличение на безработицата, прогнозира Сачева.

Обмисля се отварянето на детски градини за децата на тези, които няма как да не ходят на работа като медицински лица, социални работници, служители на реда, но това ще се обсъжда след Великден.

За 9 дни около 30 хиляди работници ще запазят работата си по мярката "60/40", обясни Сачева.

След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им, обясни още тя.

Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от 6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.