В сряда, 1 април, в Бюрата по труда са се регистрирали 4777 безработни, като 3327 от тях са казали, че са съкратени заради извънредното положение. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС, цитирана от БТА.

По думите на Сачева това е пикът на регистрирани безработни на ден до момента от началото на извънредното положение, обявено на 13 март.

От кои сектори са новорегистрираните безработни

Безработните са предимно от сферите на хотелиерството, ресторантьорството, от туризма, търговията на дребно и някои сектори на промишлеността, каза Сачева.

Попитана дали има статистика за подаване на документи в Бюрата по труда онлайн, Сачева каза, че струпвания пред Бюрата по труда се получават заради безработни от страната, заради режима на влизане, но и поради завърналите се около 110 хиляди в България от началото на извънредното положение. Това е съвкупност както от туристи, така и върнали се работещи, защото са им прекратени договорите по време на кризата.

Министър Сачева припомни, че почти всички услуги на МТСП могат да бъдат подавани електронно. Пълен списък на всички услуги има на страницата на министерството. По нейните думи вероятно има и недостатъчно дигитална грамотност на хората, по което ще се работи на първо място след отминаване на кризата. Хората не се възползват от възможността за електронна регистрация заради липса на устройства или нямат електронен подпис. В този месец може да бъде издаден напълно безплатно този електронен подпис, припомни министър Сачева.

Сачева съобщи още, че от началото на извънредното положение до сряда, 1 април, 7000 безработни са постъпили на работа - само в сряда - 683 души.

Министърът каза, че хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.

Какъв е общият брой на болничните

Общият брой на всички болнични листа към момента по всички видове диагнози е 176 086, броят на болничните по причина на карантина е 5282, а броят на издадените с указания за коронавирус е 2072.

Деница Сачева смята за важно, че ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден.