Представителите на 130 държави, включително страните от Г-20 и членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се споразумяха вчера по общите параметри за реформиране на правилата за облагане на международни компании.

Домакин на двудневните разговори в германския бизнес център Франкфурт бе ОИСР.

Към споразумението не се присъединиха Ирландия и Унгария, засега.

Сделката предвижда минимална данъчна ставка от 15 процента - ключов елемент, прокаран от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Планът за прилагане и оставащите въпроси ще бъдат уточнени до октомври, като се очаква сделката да бъде изпълнена през 2023 година, заяви ОИСР, която координира глобалната кампания.

Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) се договори през юни за минимална данъчна ставка от 15 на сто. По-широкото споразумение ще бъде представено за политическо утвърждаване на групата на двайсетте най-големи икономики (Г-20) на среща във Венеция идната седмица.

Днес Индия заяви, че се присъединява към глобалната консенсусна рамка за облагане на мултинационални компании. 

Заместник-министърът на финансите на Мексико Габриел Йорио заяви в публикация в Туитър, че страната му може да събере поне 30 милиарда песос (1,5 милиарда долара) след влизане в сила на налога. Той не посочи времевата рамка.

Особеният случай със Швейцария

Швейцария също се присъединява към споразумението на ОИСР за нова система на данъчно облагане на мултинационалните компании, но при известни условия, съобщи снощи федералният департамент на финансите, цитиран от Франс прес.

"Швейцария се присъединява, изразявайки подкрепа за продължаване на работата (по споразумението - бел.р.), но се придържа към своите резерви и условия", се казва в комюнике на финансовото ведомство.

Департаментът на финансите подчертава, че Швейцария, както и други страни, се е присъединила към тези ръководни линии въпреки големи колебания, като подкрепя по-нататъшната работа по проекта, но излагайки своите условия.

Алпийската държава настоява интересите на иновиращите малки страни да бъдат надлежно взети предвид при финалната формулировка на правилата, а законодателните процедури на засегнатите страни да бъдат съблюдавани при прилагането на споразумението, се казва в комюникето.

Швейцария иска освен това страните членки да прилагат еднакво новите правила, а що се отнася до минималната корпоративна ставка, настоява приетото решение да бъде балансирано по отношение на данъчната ставка и данъчната основа.

Федералният департамент на финансите посочва, че до първото тримесечие на 2022 година ще изработи, успоредно с работата в рамките на ОИСР, предложения към правителството, целящи да се гарантира привлекателността на швейцарския финансов център и които да бъдат приети на международно равнище.