Планът на президента на САЩ Джо Байдън за световен корпоративен данък от 15% може да носи 50 милиарда евро годишно на ЕС, сочи проучване Европейската данъчна обсерватория (ЕДО), цитирано от в. "Гардиън". Предстои предложението да бъде представено на срещата на върха на Г-7 на 4 и 5 юни в Лондон.

В случай, че корпоративният данък бъде фиксиран на 25 на сто ЕС ще получава всяка година близо 170 милиарда евро допълнително, допълва БТА. Това е над 50 на сто повече от сегашните постъпления от корпоративни налози и 12 на сто от общите разходи за здравеопазване на Евросъюза.

Според експертите оптималният корпоративен данък, е именно 25 процента. В момента средната ставка в европейските страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 21,7 на сто.

Констатациите са от откритата днес Европейска данъчна обсерватория, която ще подпомага ЕС в борбата с данъчните злоупотреби. Новата структура ще бъде ръководена от професор Габриел Зукман и ще бъде разположена в Парижкото училище по икономика (Paris School of Economics). Зукман е доцент по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли.

Обсерваторията ще бъде източник на нови идеи за борба с избягването на данъци и международен ориентир за изучаването на данъчното облагане по света.

В контекста на Плана на президента на САЩ за минимален корпоративен данък Габриел Зукман обясни, че ставка от 25 на сто не е нещо необичайно за страните от ЕС. По думите му, ако такава бъде приета, бюджетните постъпления в ЕС ще бъдат 1,2 на сто от БВП. Според Зукман подобна ставка може да бъде важна част от плана за публичните финанси за след кризата, но не би могло да се твърди, че ще е достатъчна за преодоляване на последиците от пандемията.