Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес да поемат ангажимент за световен глобален корпоративен данък от най-малко 15 процента, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Необходимостта от национални данъци за дигиталните услуги ще отпадне веднага, след като бъде въведено глобалното решение", посочи британският финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата в Лондон.

"След години на дискусии финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение да реформират световната данъчна система, за да я направят подходяща за глобалната дигитална ера", допълни Сунак.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предложи на партньорите си от Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да се определи данък от най-малко 15% върху печалбите на големите международни компании.

Досега се говореше за ставки от 12,5 на сто, колкото е действащата в Ирландия, през 21 на сто, която се подкрепяше от Франция, Германия и Европейския парламент, до 25%, каквато предлагат европейски икономисти.

Каква трябва да е ставката

Какъв трябва да бъде точният размер на ставката на глобалния минимум. Аз нямам конкретно число в главата си, но бих казал, че ако говорим за "минимум", той наистина трябва да бъде такъв, коментира по БНР Даниел Бън, вицепрезидент на Tax Foundation.  Не трябва да се поставя ниво, което всъщност ще се окаже много по-високо спрямо настоящите ставки в много държави. Със сигурност 21% е много висока ставка. 15% също е сравнително висока, тъй като има страни - каквато е България, например, както и Унгария, където облагането все още е по-ниско от този размер, отбеляза експертът.

Запитан какъв период ще имат държавите да променят законодателството си Бън отговори, че според него ще отнеме няколко години преди тези правила да бъдат въведени. Възможно е Съединените щати да направят промяната още тази година, но тя ще се отнася за американските мултинационални компании. За останалите държави обаче ще минат няколко години преди да подпишат потенциалното споразумение или преди да го въведат. Някои страни вече анонсираха покачване на корпоративния данък, както се случи във Великобритания. В тях обаче ставката е доста по-висока, отколкото тази, която би била валидна за глобален минимум, заяви Даниел Бън.

Зам.-председателят на Tax Foundation изрази мнението си, че плоският данък - такъв какъвто се прилага в България, е много добър специално за по-малките държави, защото това е проста система и позволява лесно администриране. Що се отнася до прогресивната скала, тя може да бъде осигурена и през определени социални програми, когато говорим за личните доходи. Струва ми се, че това е по-добрият подход, отколкото въвеждането на различни ставки спрямо благосъстоянието, коментира Бън.