Ирландският министър на финансите Паскал Донъхоу заяви, че Ирландия няма намерение да увеличава корпоративния си данък, който е един от най-ниските в света. Той отхвърли предложението на американския президент Джо Байдън за определяне на световна минимална ставка от най-малко 15 процента, предаде Франс прес.

"Имаме наистина големи резерви към световна минимална ставка на такова равнище, което би означавало само някои страни, някои големи икономики да могат да се възползват от тази основа", заяви министърът пред Скай нюз.

Телевизионният канал съобщи, че Донъхоу очаква страната му да запази корпоративния си данък на 12,5 процента още дълги години.

В момента се водят преговори в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по инициатива на Вашингтон за установяване на данъчна ставка върху печалбите на мултинационалните компании, която да бъде хармонизирана в отделните страни.

Администрацията на Байдън предложи на партньорите си от ОИСР да бъде фиксиран долен праг от най-малко 15 процента, призовавайки преговорите да продължат с "амбициозна" цел и тази ставка да бъде увеличена.

Реформата цели да се сложи край на данъчната конкуренция между страните.

Проектът е по инициатива на администрацията на Байдън, която се стреми да вдигне корпоративния данък, за да финансира мащабния си инвестиционен план, отбелязва АФП. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън първоначално предложи ставката да бъде 21 на сто, припомня Ройтерс.

За първи път САЩ официално предлагат конкретен процент. Досега се говореше за ставки от 12,5 на сто, колкото е действащата в Ирландия, до 21 на сто, която се подкрепя от Франция, Германия и Европейския парламент.

ОИСР, обединяваща 36 страни, сред които Ирландия, се надява да бъде постигнато принципно глобално споразумение на срещата на министрите на финансите от Г-20 на 9 и 10 юли, а след това на финална среща през октомври.