Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предложи на партньорите си от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да се определи данък от най-малко 15 процента върху печалбите на големите международни компании. Това съобщи вчера министерство на финансите, цитирано от Франс прес.

Американското финансово министерство подчертава, че 15 процента е минималното равнище на корпоративния данък и преговорите ще продължат с целта да бъдат амбициозни и да бъде повишена тази данъчна ставка, се посочва в комюникето.

В момента по инициатива на Вашингтон в ОИСР текат преговори за въвеждане на данък върху печалбата на мултинационалните компании, който да е хармонизиран в различните страни.

Това е първият път, когато САЩ официално предлагат определен процент.

Досега се говореше за ставки от 12,5 на сто, колкото е действащата в Ирландия, до 21 на сто, която се подкрепя от Франция, Германия и Европейския парламент.

Съмнявам се, че данъчната ставка ще е 21 процента, но ако ме питате дали ще е на равнище, което се доближава до 21 процента, надявам се това да е възможно, заяви на 5 май директорът на центъра за данъчна политика и администрация на ОИСР Паскал Сент-Аманс.

Целта на реформата е да сложи край на данъчната конкуренция между страните.

Ако преговорите в ОИСР се увенчаят с успех, Франция вече обяви, че ще приеме европейска директива по този въпрос от първото полугодие на 2022 година по време на френското ротационно председателство на ЕС.

Проектът е по инициатива на администрацията на Байдън, която се стреми да вдигне корпоративния данък, за да финансира мащабния си инвестиционен план, отбелязва АФП. Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън първоначално предложи ставката да бъде 21 на сто, припомня Ройтерс.

Освен минималния данък, реформата, която се обсъжда в рамките на ОИСР, предвижда да се промени корпоративният данък въз основа на реализираните печалби във всяка страна независимо от данъчната регистрация на съответната компания. Тази втора точка от плана е насочена най-вече към дигиталните компании, които плащат данъци, често нямащи връзка с генерираните приходи и печалба на местно равнище.