Академично проучване, публикувано от Националната служба за икономически изследвания, предполага, че в края на 20-те години на миналия век може би факторът, тласнал света в икономическата бездна, е натрупването на злато от Франция, а не затягането на паричната политика на САЩ, върху която често се стоварва вината.
Според изследването на икономиста Дъглас Ъруин от колежа Дартмут между 1927 г. и 1932 г. Франция е увеличила запасите си от злато от 7 до 27 процента от световните резерви.
В този период водещите световни валути са гарантирани със злато според системата на Златния стандарт, така че действията на Франция са довели до появата на изкуствен недостиг на златни запаси, което е поставило другите страни под изключително силен дефлационен натиск. Ъруин изпробва теорията си, изследвайки как биха се развили събитията без френската кампания.
"Симулациите показват, че между 1929 г. и 1933 г. световните цени биха се повишили леко вместо да се сринат", посочва експертът.
Ъруин заключава, че Франция "в известна степен е по-виновна" от САЩ за дефлацията, заляла света между 1929 г. и 1933 година, която би могло да се избегне, ако централните банки просто бяха задържали нещата на равнището от 1928 година.