Това заяви днес гръцкият министър на правосъдието Ставрос Контонис, цитиран от АФП и БТА.

Голям брой държавни служители са замесени; според това, което започвам да осъзнавам от отчетите, тези, които е трябвало да бъдат директно подкупвани от Швейцария, са хиляди, каза Контонис пред гръцката агенция АНА-МПА.

Лекари от държавната здравна служба и държавни служители са били подкупвани, за да рекламират лекарства по незаконен и противонаучен начин, добави Контонис. Много хора бяха разпитани в рамките на разследването, предприето в Гърция срещу фирмата Новартис.

По нареждане на магистратите за борба с корупцията в началото на годината бяха извършени обиски в помещения на Новартис близо до Атина. Един от отговорните представители на компанията в Гърция, който бе разпитан в рамките на разследването, опита да се самоубие в Атина на 1 януари.

Контонис заяви днес, че Новартис е продължила да продава лекарства на много високи цени в Гърция, въпреки икономическата криза, която пречи на много гърци да имат достъп до здравни грижи.

През януари фирмата Новартис публикува съобщение, в което посочи, че "е в течение на въпроси за търговските й практики" в Гърция и иска да сътрудничи с властите. Новартис държи да спазва най-взискателните критерии в областта на етиката и съобразяването с правилата и приема много сериозно всички твърдения за лоши практики, увери фирмата в това съобщение.

На компанията Новартис вече бе наложена глоба от 390 милиона долара в САЩ през ноември заради насърчаване на вериги аптеки да препоръчват на пациенти нейни лекарства вместо други.