За това предупреди днес Търговската камара на ЕС в Пекин, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Огромните свръхмощности в китайското промишлено производство продължават да набъбват на фона на вялото търсене, тласкайки надолу растежа на страната и дестабилизирайки световната икономика с риск да бъде вдъхнат нов живот на протекционизма, цитира Франс прес основното заключение от доклада.

Китай трупа машинно оборудване и работна сила по-бързо, отколкото търсенето нараства през последните години, заяви ръководителят на камарата Йорг Вутке.

"Протекционизмът на местната заетост и бизнес трябва да бъде разбит", отбеляза Вутке и добави, че китайските власти трябва да се заемат с проблема спешно. По думите му колкото по-дълго се чака, толкова по-големи са затрудненията, допълва ДПА.

Свръхпроизводството в стоманодобивния сектор на Китай нараснаха от 132 милиона долара през 2008 година до 327 милиона тона през 2014 година, сочи докладът.

Излишъците карат Китай да се отървава от стоманата на международните пазари при дъмпингови цени. Този месец Европейската комисия обяви временни антидъмпингови мита за студено валцованата стомана, внасяна от Русия и Китай, и разследване на вноса на безшевни тръби, тежки стоманени плочи и горещо валцована ламарина от Китай.

По-рано пък ЕС наложи поредица от антидъмпингови и антисубсидийни мита върху различни китайски стоки - от соларни панели до фаянсови плочки и маси за гладене. Евросъюзът прилага мерките срещу Китай въз основа на това, че азиатската не е пазарна икономика. Очаква се Брюксел да преразгледа този статут до края на годината и вероятно да промени начина, по който изчислява дали китайския внос е със справедливи цени, припомня ДПА.