Очаква се те да покажат действително колко струва електроенергията, каза за БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Създадохме един борсов пазар на електрическа енергия, който по своята същност е пазар за търговия на едро с тази стока. Гарантирайки прозрачността и недискриминационния начин, по който всяка отговаряща на определени условия компания би могла да участва, се създава конкуренция, каза Константинов.

Когато създаваме конкуренция на един пазар, можем да очакваме реални цени, които биха се влияли единствено от търсенето и предлагането на дадена стока, добави той.

В периода на тестване на борсовата търговия, продължило малко повече от месец, токът се продаваше за около 70-75 лева за мегаватчас. Тези цени са близки до нивата, по които се продава електроенергията и сега на свободния пазар и не се очаква да се различават много при борсовата търговия, каза Константин Константинов. Според него няма да има някакви драстични отклонения от това.

Участие в борсовата търговия днес могат да вземат 17 търговеца. Общият брой на подалите заявления компании е около 25. Тези, които са изпълнили всички ангажименти, включително и представене на необходимите обезпечения, които им дават право да участват и да подават своите оферти, е 17.

Все пак българският пазар на електрическа енергия изобщо не е голям. Това е един добър старт относно броя на участниците. По време на електронната търговия единственият производител на ток, който продаваше стоката си през борсата, беше ТЕЦ "Марица изток 2" . Сега с количества ще участват и АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, като първоначално се очаква трите държавни дружества да предложат общо до 300 мегавата на борсата, каза Константинов