Вчера комисията приключи своята работа и имаме избран изпълнител за проучването в най-големия блок - "Силистар", това е компанията "Шел" - един от световните лидери в бранша, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА.

Тя участва във форум за либерализацията на енергийния пазар у нас.

По думите й от "Шел" ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване.

Според министъра това е много сериозен успех и една от първите и важни стъпки за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Роял Дъч Шел плс“ - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

Очаква се договорът за търсене и проучване в блок "Силистар" да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи. Петкова изрази надежда до края на октомври да има подписан договор с компанията.

В отговор на журналистически въпроси министърът каза, че за блок "Силистар" е имало и други кандидати, закупили документация, но само от "Шел" са подали оферта.

От компанията имат опция за сондаж, ако преценят, че трябва да се направи.
При блок "Терес", за който също беше обявен конкурс, е имало закупени документи от пет компании, но не е получена оферта, заради което ще започне процедура по прекратяване на конкурса, информира министърът.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар“, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г.
В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в блок "Хан Аспарух".