Щом бъде финализирано, Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP) ще създаде най-голямата в света зона за свободна търговия, обхващаща 800 милиона потребители, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Ето някои от аргументите на поддръжниците и опонентите на сделката.

ОНЕЗИ, КОИТО СА "ЗА" ТТИП, ТВЪРДЯТ СЛЕДНОТО:

- С отмяната на вносните мита и уеднаквяването на стандартите, ТТИП би могло да стимулира икономиката и да създаде нови работни места и от двете страни Атлантика. В Германия - най-голямата икономика в ЕС - всяко четвърто работно място е пряко или непряко свързано с търговията.

- ЕС и САЩ трябва да обединят сили, за да попречат на Азия да поеме водещата роля в световната търговия.

- Общите стандарти - например в автомобилостроенето - намаляват производствените разходи, а също биха могли да понижат цените за потребителите.

- Споразумението би могло да засили политическата близост между Европа и САЩ.

ОНЕЗИ, КОИТО СА "ПРОТИВ" ТТИП, ТВЪРДЯТ:

- Сделката би могла да доведе до отслабване на стандартите, които защитават потребителите, работниците или околната среда, тъй като те (стандартите - бел. ред.) са възприемани като бариери пред търговията.

- Правилата, с които отчасти се цели да бъдат успокоени инвеститорите, че техните проекти няма да бъдат изложени на опасност от държавни решения, биха могли да позволят на големите корпорации да заобикалят националните закони и така парламентите да загубят влияние.

- Вносните мита носят милиарди долари годишно на държавната хазна или на ЕС като цяло. Според ТТИП тези пари вече няма да са на разположение.

- Държавните субсидии биха могли да бъдат оспорени според ТТИП, което впоследствие да застраши културното разнообразие в Европа.