Предложенията им са изложени в съвместно писмо до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, съобщава БНР.

В писмото, подписано от ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал, на Българската стопанска камара и Търговско-промишлената палата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, се декларира подкрепа на предложението за разграничаване на осигурителните плащания и социалното подпомагане.

Осигурителната система трябва окончателно и докрай да се почисти от тежестите върху нея, категорични са работодателите. Те предлагат и основни консенсусни мерки за развитието на пенсионната система за финансова устойчивост и намаляване на злоупотребите, както и за адекватен размер на пенсиите.

Сред тях са отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория, нарастване с по шест месеца годишно на възрастта за пенсиониране за трета категория труд за двата пола до 65 години и на осигурителния стаж до 37 години за жените и до 40 години за мъжете.

Друга мярка е радикална промяна в системата за отпускане на пенсиите за инвалидност, за да бъдат предотвратени злоупотребите и дефицита на средствата във фондовете на общественото осигуряване.