Производителите на вятърни турбини през 2023 г. са доставили рекорден обем през тази година, според годишния доклад на Глобалния съвет за вятърна енергетика (GWEC) за доставките. По данните на GWEC Market Intelligence през миналата година са били изградени общо 120,7 ГВт нови вятърни мощности от 30 производители, въпреки макроикономическата ситуация и проблемите във веригата за доставки. Като брой общо вятърните турбини са общо 23 833.

Китайските доставчици през 2023 г. са инсталирали 81,6 ГВт, а в глобалния рейтинг за тази година китайските компании заемат четири от петте първи места. Първо и второ място се пада на китайските Goldwind и Envision, в резултат на което датската Vestas е изместена на трето място. Въпреки това Vestas остава "географски най-диференцираната" компания, с изградени вятърни турбини в 36 държави в света.

Windеy и Mingyang заемат съответно четвърто и пето място, като втората компания е и най-големият доставчик на морски вятърни турбини през 2023 г.

Sany и Dongfang допълват китайските компании в топ 10. От GWEC обаче уточняват, че 97 процента от вятърните турбини на китайски компании през 2023 г. са били предназначени за вътрешния пазар. Все пак китайските компании са инсталирали и 2,3 GW на чужди пазари като 63% от тях са в региона на Азия.

Vestas, Siemens Gamesa, Nordex Group, GE Vernova и Enercon остават петте най-големи доставчици на турбини в Европа през 2023 г. В световен мащаб Vestas наистина пада с две позиции от 2022 г. до 3-то място, въпреки че с вятърни турбини, инсталирани в 36 държави, датската компания остава водеща по най-голямо географско присъствие в света.

"Китайските производители на оригинално оборудване са инсталирали само 194,1 MW вятърни турбини в Европа миналата година, от които само 8,4 MW в ЕС-27.", отбелязва Feng Zhao, ръководител по стратегии към GWEC.

"От първите 3 западни производителя на оригинално оборудване, Vestas и Siemens Gamesa отчитат съответно 155 MW и 3 MW инсталации в Китай през 2023 г., което заедно представлява само 0,2 процента от новите инсталации на най-големия вятърен пазар в света", допълва той.

Източник: GWEC/3eNews

По отношение на глобалните инсталации на вятърни турбини, Vestas, Siemens Gamesa и GE Vernova остават в световния топ 3 на доставчиците на вятърни турбини в края на 2023 г.

"Данните в този доклад очертават картината на глобална индустрия, която е навлязла в период на ускорен растеж. Този растеж обаче е концентриран в зрели пазари като Китай, САЩ и Германия. За да може вятърната енергия да изиграе пълната си роля в усилията за постигане на нулеви нетни емисии (Net Zero), растежът трябва да се ускори по целия свят, особено в нововъзникващите и развиващите се икономики", коментира главният изпълнителен директор на GWEC Бен Бекуел.