Коментари - "Наемът е 1800 евро. Толкова е и месечната ми заплата" | Бизнес.dir.bg
назад

"Наемът е 1800 евро. Толкова е и месечната ми заплата"

Ситуацията в Ирландия е абсурдна: безработицата е ниска, икономиката процъфтява, но мнозина не го усещат. Все повече млади ирландци живеят при родителите си, защото не могат да си позволят собствено жилище

Обратно в новината
| Автор: Кристоф Прьосл (ARD)

Коментари - "Наемът е 1800 евро. Толкова е и месечната ми заплата" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама банани, тоблерони поне имат ли си? Целогодишно?

И в центъра на Москва е точно така. Даже и цифрите в евро са подобни. Но им остава половин заплата за харчене. Трика е много прост - преди да се изнесат си намират гадже или се женят. Половин заплата от всеки и всичко е наред. Даже и деца да имат и остават пари. Ама нали не са бинарни и не се женят. Хайде да си слушат евровизията и да си мечтаят за нормален живот.

Строителството в Геиропа е превърнато в мафия. Искаш да построиш малка къща искат ти документация като на кооперация. Тонове държавни и частни паразити се изхранват от подписване на тапии и разрешителни. Отделно евро-дженсърските политики за сгъстяването на градовете не позволяват застрояването на нови територии, което води до дефицит в наличните парцели за строителство и космически цени.

Искахте банани....На ви сега западен капитализъм!

А от какво се оплакват? Нали държавата, изградена около нуждите на хората, е престъпна и ограничаваща правата, а тази, изградена около нуждите на капитала, е демократична и там пазарът "справедливо" регулира цените? Какви инвестиции от държавата в "достъпни" жилища очакват, да не са тръгнал ида въвеждат социализъм? Като не им харесват цените, да чакат капитализмът да им ги регулира "справедливо" и дотогава да живеят демократично под моста.

В София с минимална заплата може ли да се живее под наем в апартамент? Сега и тях ли да мислим. Една от трите най-богати страни в Европа.

Да “живей”Капитализма .Яко бачкане на младини-данъци,наеми,пари да децата за университет и на старини-просия,беднотия и огромни медицински сметки.

Яко данъци - безплатно образование и здравеопазване, осигурени с добри пенсии старини.

Има един единствен начин за борба със спекулата с жилищни имоти, както в Ейре, така и в БеГе: данъци, данъци, данъци. Стръмно нарастваща скала за всяко следващо градско жилище, като основата е базирана на цените, по които се купува с ипотека. И разбира се, регулиране на собствеността по начин, който недопуска акумулиране на много жилища в малко собственици. Всеки, който иска да притежава повече от 2 или 3 жилищни имота (2 ми звучи по-добре), следва да регистрира дружество или да се регистрира като ЕТ и да плаща още по-високи данъци. Жилищните имоти са особен вид стока и не бива да се допуска спекула с цената на всякакви мерки. Ако такива мерки не извадят изведените от оборот жилища, могат да се измислят и други, още по-крути мерки. Който иска да "инвестира", марш на фондовата борса да си чеше хазартната краста.

На запад огромната част от жилищата са собственост на големи групи - банки или други организми, които притежават стотици или даже хиляди сгради. Проблемът не е, че бай Гьорги живее в собствено жилище и дава едно друго под наем.

Значи, викаш, в София и в още няколко големи градове в БеГе е пълно с байчета с по два двустайни, единият от които дават под наем. Така ще да е, да знаеш, ама не знаеш. Послонът и храната са блага от най-висша необходимост и злоупотреба и спекула с тях не бива да се допуска. В София и в големите градове е пълно с хора с двуцифрено, че сигурно и трицифрено, количество жилищни имоти. Повечето заключени, не се продават, не се дават под наем. Извадени от оборот. За тях се плащат смешни данъци. Това е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, пък ти си разправяй каквото щеш. Не си мисли, че съм някакъв левичар и комунист, или че съм против капитализма и демокрацията, не че вече има капитализъм и демокрация. Напротив бая голяма консерва съм, във всеки възможен смисъл на думата. И отново, Мемо, защото явно не си ме разбрал: ако имаш 6-7-8-9-10 цифри свободна пара, ай марш на фондовата борса на "инвестираш".

Си глупав!

Имам приятелка, която живее в Лондон с още 3 жени и плащат по 2хил паунда на месец, всяка, само за наем, без сметки, общинска такса и прочие. Ама те поне могат да си го позволят. Друг е въпросът дали изобщо си заслужава да живееш в 9 милионен град, пълен с мюсюлмани. Така че Лондон доста удобно е споменат от горкото ирландче... За съжаление вече не е като преди 15, 20години - няма един голям град в Европа, с много, много малки изключения, който да е хубав и приятен за живот. Меркел си прибра парите и ще си гледа кефа, това е най-важното : )

В Германия още си има съквартиранти. Има си сайт и там си изибираш "студентски", "работещи", "социални", каквито искаш съквартиранти. Повечето хора под 30 живеят така, чак след това се разбиват по двойки или сами си намират нещо. Но да, само в Москва, всички могат да си позваоля мезонет в центъра на цената на две малки бози и една мазна баница... :))))) п.п. При бай Тошо, 5 човека живеехме на 74 квадратни метра. 3 поколения. Ако искаш. :)))

Ми пуфтящ идиоте...в Москва само таджиките са на квартира... а само студентите от Мухонасранск примерно си търсят съквартиранти.... И при Тошо никой не те е спрял да се изнесеш...ма беше ти готино мама да ти готви и чисти... а баба да те глези и да дава половината пенсия

Как само ти личи, че нито Германия, нито Москва, нито Бай Тошо си виждал. Отиди си обясни прозренията на ирландците да ги светнеш, че те бъркат, пък ти знаеш по-добре от тях как седи ситуацията с тяхната жилищна ситуация.

Не разбрах в една капиталистическа икономика по каква логика държава ще инвестира в жилища, било то достъпни, или недостъпни. Има си инвеститори, строители и т.н. частници, които се занимават с това, както и всичко останало. Ако някога построят комунизЪма, тогава бих се съгласил.

в запада нямаше просперитетимаше разпродажба на държавност и държавни инструменти за урегулиране бяха разпродадени, срещу напечатани пари които се печатаха не в името на държавата,а в името на частници. Ирландия е прекрасен пример за голямата схема, за спекулативност с доброволно участие на населението... създаваш класа с много по големи доходи от средните, които нямат традициона култруа, но вярват в собствените си сили и сосбствения си успех и интлектуалност и избраност, да речем кастата на програмистите, но кастата на програмистите въпреки че вземат големи заплати и плащат големи данъцци се оказва че не са полезни за обществото защото нямат културата и рзбирането за общност извън собствената си успялост. те приемат фката ,че печелят повече пари, като знак за тяхната лична интелегетност, но са изплзвани в създаването на скока на ценит ена имотите и реално правят невъзможно закупуването на имоти ото останалата част от наслението самите програмисти купуват имот но и те самите го изплащат с трудностти въпреки огомните си запаати и въпреки просперитета си... системата е имзилсена да има такива касти, за да може обществото да бъде под властта на определени частници всички очастват в тази игра, без да осъзнават, че това са хитри измамници, с нулев алтруизъм и с една едиснтвеана цел да имат власт над вас , и не само над вас

ПОНЕ НЯКЪДЕ СЛОЖЕТЕ ТОЧКА ИЛИ ДРУГ ПРЕПИНАТЕЛЕН ЗНАК. ИНАЧЕ РАЗСЪЖДЕНИЯТА вИ ИМАТ СВОЯТА ЛОГИКА.

Робовладлска система създадена от дамозабравили се идиоти снятащи се за богоизбрани.

като взимат по 5000Е заплата, защо да не отделят 1000 за наем? Няма да наемат триетажни къщи, ще си наемат гарсониера.

:) кой взима по 5000 евро след такси няма как да са 5000 евро, илюзия, бирата им беше 10 евро още преди 13 години, сандвича в супермаркет беше 11 евро още преди 13 години, пържолата беше 20 евро още преди 13 години

пффф

Да, а сега сандвича е 300 евро, а бирата 450... Ти май даваш цените в рубли, а? :)))

Това са глупости. 7евро е бирата сега след пандемията на много централни места. Сандвичите са 5-6 евро. 8 във фенси пекарни.

Примерно щото в статията пише, че заплатат и е 1800 а не 5000. Това са ваши мечти и лъжи.

ами то и в софия е така , ако си някакъв работник! 1000лв наем, 1300лв заплата (1000лв чисто)!

Да, но пък имотите нали поскъпват? И икономиката отбелязва растеж? И инвеститорите в имоти са доволни? Е? Къв е проблема тогава? Че младежите няма да се задомят и няма да има деца? Па голема работа - Африка и Азия са пълни с матрял, сам идва и няма претенции за качество на жилището (може и по 5-6 човека в стая да живеят).

Държавата ако искаше може да реши този проблем светкавично - с прогресивен данък наем и конфискация на имоти отдавани на черно без договор. Като лупнат 100 % данък за космическите наеми, ще стане безсмислено да ги искат. Другият вариант е младите хора да напуснат работата си за 1800 евро и да гледат животни на село. Така Дъблин ще опустее откъм работна ръка и няма да има шофьори, санитари, водопроводчици, продавачи и прочие. И тия с празните жилища като им затрябва някой да им свърши най-елементарна работа, ще получат сметка от 10 хиляди лири. Това определено би обезсмислило притежанието им на жилище в призрачен град.

А какво стана с неприкосновената частна собственост, която е гарантирана от Конституцията ? Какво стана с правото на свободен избор - ако имаш апартамент който си е твой, можеш да го даваш под наем, или да си стои празен - въпрос на личен избор?

Умнокрасив си, нали ?

Грийн не беше самоопределила пола си еманциПатка, щеше да се събере с някой свестен младеж и да се изнесат заедно! Освен, че биха си делили разходите наполовина, то и едните родиели биха помагали с малко, и другите също. НО НЕ! Ние сме силни жени, съвременни и горди! Нямаме никакво намерение да раждаме деца, и да се занимаваме с мъже и с глпости!

Ирландските момци са свестни ама между 2-а и 4-а чашка ... Така че момата няма много голям избор.

Който живее при родителите си да плаща данък социална безотговорност, като си навършил пълнолетие ти трябва собствено жилище. Аман от тарикати, тази икономика съвсем ще закъса от техните цигании, още малко ще кажат че и ток пестят. Нямали били пари, сякаш няма банки и кредити, ха, нахалници

Ако нямам нито деца, нито дори приятелка, за чий да се изнасям, самостоятелно да живея? Неуспяващ да отдаде имота си под наем хазяин си ти, сякаш.

Ако не се изнесеш няма и да имаш...

Тези не разбрах точно защо реват, в София има 250к празни апартамента и за никого това не е проблем.

Ще им вдигнат данъците в скоро време. Няма да е много изгодно да имаш празен имот. Това е инфраструктура, която общините не могат да поддържат при вдигащи се цени. Очаквайте скок поне на 100% на местни данъци.

И хората с по един апартамент. Те ще го усетят най-много.

В (Без)Наде може да наеме двустаен за 800 и да работи за 2000? Чий го дири у майкини си. И с в ЕС, може да се премести :)