Постоянният представител на Кремъл в Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че Русия не иска да променя споразумението за газопровода, който трябва да мине през шест държави от Евросъзюза, сред които и България.

Преди месец Брюксел предупреди, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта "Южен поток" със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с "Газпром".

От ЕК казаха също, че засега за този проект не е искано изключение от правилата на ЕС. 

Руският премиер Дмитрий Медведев пък отговори, че междуправителствените споразумения за строежа на "Южен поток" имат превес над законодателството на ЕС.

Според Чижов страните, които са подписали споразумения за газопровода, “са си давали сметка за последствията и усложненията, които могат да възникнат”.
Европейската комисия заплашва България, Австрия, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия с процедура за нарушение и евентуални глоби.

Според Брюксел договорът на страните-членки с Русия нарушава европейското законодателство.

По идея на българския енергиен министър Драгомир Стойнев през декември споменатите държави упълномощиха ЕК да преговаря с Русия от тяхно име. Първите разговори трябва да започнат до дни в Москва.