Годишникът се изготвя от Института за развитие на управлението, Швейцария, а страната ни участва в него от 2006 г. насам. За 2013 г. България е на 57-мо място от общо 60 държави, като след нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела. Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, тази година се изкачват на съответно 54 и 49 място.

Класацията е една от най-внимателно следените от международни инвеститори и самото ни присъствие в нея говори добре за страната, но в последните години България очевидно отстъпва от позициите си, коментира Стефанов. България не се възползва пълноценно от благоприятната конюнктура на икономически растеж до 2008 г., за да разреши свои дългосрочни проблеми и в годините на криза те се задълбочиха, смята анализаторът.

Според него вече са свършили лесните лекарства за икономиката ни като например намаляване на данъци, защото данъчната ни система е дотолкова опростена, че престава да създава стимули. Отсега нататък бизнесът иска предвидимост, намаляване на административната тежест, добави Стефанов.

Мартин Цанов, икономист от Центъра за изследване на демокрацията, заяви, че страната ни трябва да последва примера на Полша и Естония - страни с комунистическо наследство, но постигнали успех заради направените реформи. Отличниците в класацията са САЩ, Швейцария, както и Хонг Конг, а сред най-добре представящите се икономики в Европа са още Швеция и Германия. "Губещите" са Великобритания, Франция, страните от Южна Европа, коментира Цанов.

За България показателите, които имат положително развитие, са намаляването на бюджетния дефицит, ниската инфлация, ръстът на български инвестиции в чужбина, а отрицателните тенденции са ръст на безработицата, социалното разслоение и по-ниския растеж на БВП от очакваното, посочи Цанов. Основно предимство на българската икономика остават ниските цени и данъци, но недостатъци са застаряването на населението, корупцията, усещането сред анкетираните представители на бизнеса за липса на справедливост, добави анализаторът, очертавайки резултатите от класацията.

Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че положителна тенденция от последните години е създаването на български мултинационални компании чрез изнасяне на инвестиции и производство и в чужбина. Такива компании има във фармацията, електрониката и в по-тесни ниши за икономическо развитие като спортно катерене, парашутизъм и други, даде примери експертът.